Přečtěte si: Zpráva o čtení dětí a čtení v rodině v USA

pátek 23. ledna 2015 ·

Minulý týden zveřejnila společnost Scholastic zprávu o čtení dětí a čtení v rodině Kids and Family Reading Report. Šetření proběhlo už pátým rokem a zúčastnilo se jej 2 558 rodičů a dětí od 6 do 17 let.

Zpráva přináší následující zjištění:

  1. Chlapci a starší mladiství čtou pro zábavu méně než před čtyřmi lety – z šetření nevyplývá, zda čas dříve věnovaný čtení tráví děti u počítače, jestli se zvětšila skupina čtenářů, kteří čtou jen jeden až čtyři dny v týdnu (oproti pěti až sedmi dnům v týdnu – tato skupina se zmenšila). Svou roli může hrát i výběr knih právě dostupných na trhu. Není rovněž jasné, zda knihy čtené za domácí úkol patří do skupiny „pro zábavu“, nebo nikoli. 
  2. Rodiče předškolních dětí přikládají velký význam čtení dětem nahlas, ale méně než dvě třetiny jim čtou denně – méně než polovina rodičů v nízkopříjmové skupině má povědomí o tom, že čtení dětem prospívá jejich vývoji. 
  3. Děti i rodiče dávají přednost tištěným knihám před elektronickými – počet rodičů a dětí, kteří projevili tuto preferenci, se zvýšil o 5 % oproti roku 2012. Pokles zájmu o elektronické knihy se projevil zejména u dívek (o 20 % oproti roku 2012). 
  4. 83 % dětí si přeje, aby jim rodiče dáli četli i poté, kdy si už mohou číst samy.

Zdroj: The Joan Ganz Cooney Center


Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
25. ledna 2015 v 20:16  

některé americké děti umí i číst,na rozdíl od svých rodičů

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.