Přečtěte si: Ministerstvo zrušilo dotaci kurzů pro nadané žáky. Jsou elitářské, tvrdí

pondělí 5. ledna 2015 ·

Ministerstvo školství zrušilo schválenou desetimilionovou dotaci na mezinárodní kurzy CTYOnline určené pro nadané středoškoláky. Finanční podporu programu přitom v říjnu schválila porada vedení rezortu školství, před Vánocemi toto rozhodnutí další porada zrušila s vysvětlením, že jde o elitářský program v rozporu se zásadami rovného přístupu ke vzdělávání. V podzimním semestru aktuálně studuje 150 středoškoláků. Dotace jim měla pokrýt 80 procent školného, což představuje částku přes 20 tisíc korun na jednoho studenta.


Z článku ire v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

"Občanské sdružení Nadané dítě, které má organizaci těchto kurzů v České republice na starosti, bylo ministrem Marcelem Chládkem (ČSSD) dlouho ujišťováno, že výplata dotace se zdržuje jen z technických důvodů," uvedla jeho předsedkyně Jeanne Bočková. Od náměstka Petra Hulinského centrum ale následně obdrželo dopis o zamítnutí dříve schválené dotace. Podle náměstka je více než pětitisícový doplatek hrazený školou nebo samotným žákem příliš vysoký pro žáky ze sociálně slabších rodin a je v rozporu se zásadami rovného přístupu ke vzdělávání. Podle Bočkové jsou však studentům ze sociálně slabších rodin poskytována stipendia.

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
5. ledna 2015 v 19:00  

Pokud vím, jsou nadaní žáci zařazeni do skupiny žáků se SVP a podobně jako žákům např. s dyslexií jim je na každé škole věnována část ŠVP. Ale vůbec mne tato kauza nepřekvapuje, protože s podporou nadaných žáků jsme sami měli problém v projektu ESF, kdy nám několik PPP poraden nebylo schopno tyto žáky diagnostikovat (prý to neumí) a kdy nám řídící orgán v podstatě podporu těchto žáků znemožnil, přestože jsme ji měli v projektu schválenu.

Nicméně je vidět, že v naší zemi stále ještě i 25 let po sametové platí Žáčkovo: "Hlavy se setnou těm, co přeční, zato průměrní jsou věční."

A těch 22 tisíc na žáka za rok se někomu zdá moc? Asistent k dyslektikovi či sociálně znevýhodněnému Romovi byť na minimální mzdu vyjde na cca 140 000 Kč.

Ale na druhé straně se Chládkovi nedivím, mezi nadanými žáky bude voliče ČSSD hledat jen stěží.

Simona CARCY řekl(a)...
5. ledna 2015 v 19:57  

A pak, ze se neda nekde usetrit! Aspon se muzou poridit bezpecne fotbalove branky, to bude bezva píárko, ne?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.