bEDUin: Vítejte v roce technického vzdělávání!

pondělí 5. ledna 2015 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.


Co přinesly týdny 22. 12. 2014 – 4. 1. 2015

Témata týdnů: Údajně neznámý učitel publikoval text, který podporuje kroky současného ministra školství, Petr Chaluš k němu píše kritický komentář. Komentář Boba Kartouse pro revue Přítomnost poukazuje na odhad stanfordského ekonoma Hanusheka, podle něhož by stačilo vyměnit 5 % nejhorších učitelů a ČR by se dostala ve výsledcích vzdělávání na úroveň Finska. Problém je, že kvalitu učitelů v ČR nikdo nezjišťuje. Písmo Comenia Script, tzv. nevázané písmo, v němž jednotlivé litery nejsou spojeny, vzbuzuje kontroverzi mezi rodiči dětí, jejichž školy tento výukový typ písma zavedly. Podle odpůrců způsobuje problémy dětem při čtení psacího písma (Aktuálně.cz). Monika Stehlíková, učitelka českého jazyka, popisuje koncepci své vlastní dvouhodinovky a cíle, kterého chce při výuce dosáhnout: aby si děti zažily radost ze čtenářství. Přehled nejčtenějších článků na portálu EDUin.cz za rok 2014.

Výrok dvou předcházejících týdnů:

„Nebojme se nově nastavit proces, a to včetně legislativních věcí, abychom dokázali vrátit linii žák – škola – firma tam, kde má být. Pokud se nám to podaří, jsem optimistou, že se posuneme dál,“ prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák ke kampani k roku technického vzdělávání, který začal 1. 1. 2015.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

Inspirace z (a do) praxe
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
  • Debata – Rodičovská loterie: Jak se připravit na zápisy, 15. 1., 18.00, Langhans, Praha 1.
  • 11. schůze školského výboru sněmovny parlamentu ČR. Veřejně přístupné jednání, na pořadu je novela školského zákona. 15. 1. v 10.00, místnost č. 106, 1. patro budovy A, Sněmovní 4, Praha.


Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.