Přečtěte si: Chládek: Matematika je základ, povinnou maturitu nebudu odkládat

neděle 11. ledna 2015 ·

Ačkoli jsou české děti v matematice dlouhodobě na slabé úrovni, budou z ní povinně maturovat. Kvalita výuky se sice musí zlepšit, ale není čas na to čekat, řekl v rozhovoru pro iDNES.cz ministr školství Marcel Chládek. Letos podle něj vznikne registr učitelů, také chce více rozhýbat zahálčivé školáky.


Z rozhovoru Zdeňky Trachtové s Marcelem Chládkem v iDNES.cz vybíráme:

Se zákonem o pedagogických pracovnících souvisí i registr učitelů a kariérní řád. Kdy budou spuštěny? Rokem spuštění kariérního řádu i registru je rok 2015. Registr učitelů nám dá jasnou informaci o stavu vzdělání učitelů, ale také informace pro pedagogické fakulty. Ty totiž chrlí učitele předmětů, které nejsou potřeba a končí pak na úřadu práce. Registr bude mít všechny informace o učitelích a bude samozřejmě podléhat Úřadu pro ochranu osobních informací. Předpokládám, že registr by měl být schválen do konce tohoto školního roku. Řada nových věcí by pak měla platit už od prvního září.


Letos také proběhne zkušební kolo jednotných přijímaček na střední školy.


Ano, letos to je zatím nastaveno tak, že dáme ředitelům doporučenou hranici pro přijetí, protože systém financování regionálního školství je v současnosti nastaven tak, že nutí k nabrání co největšího počtu studentů. Takže proto bude zatím hranice pro přijetí jen doporučená.


Stihnou se ale změny financování do příštího roku, kdy už mají být jednotné přijímačky spuštěny na ostro?

Dokud nebude změna financování, tak bude pouze doporučující hranice. Až proběhne změna financování, můžeme to spustit na tvrdo. Školy začnou být financovány podle jiných atributů, než je počet žáků.

6 komentářů:

Ondřej Šteffl řekl(a)...
11. ledna 2015 v 23:27  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ondřej Šteffl řekl(a)...
11. ledna 2015 v 23:33  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ondřej Šteffl řekl(a)...
11. ledna 2015 v 23:34  

Z diskuse: 11.1.2015 22:31

"Tak nejmladší dceru vyučuje paní Mgr., která děti učí, že ukulele je bicí nástroj (v HV) a v přírodopise je učí, že orchideje jsou stromy a jehličnany se dělí na stromy a keře. . . Paní magistra nepřipouští žádné diskuze o tom, že by nemusela mít pravdu. A to navzdory názoru doktorů a kandidátů přírodních věd. Vždy se podepisuje a představuje včetně magisterského titulu. Pan ředitel je rád, že takovou vzdělanou odbornici na škole má."

"A vůbec nejlepší bylo, když jsem dceři řekla, že jehličnaté keře neexistují, ta to sdělila ve škole a paní magistra ji odpověděla, že ONA si myslí, že to tak není. Takže učitelé dnes nemusí děti učit, stačí jim sdělovat, co si myslí ;-)"

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. ledna 2015 v 11:47  

Potřeboval bych lehce ozřejmit, jakou souvislost s výukou matematiky má skutečnost, že nějaký mamlas zaměstnává nějakou nánu.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
12. ledna 2015 v 12:06  

Kdo chce psa bít, hůl si najde.

Jirka řekl(a)...
12. ledna 2015 v 14:54  

Poctivě jsem studoval plodnou diskuzi pod článkem. Hůl musel pan Šteffl hledat dlouho a přitom ještě zavírat oči nad tím, co by za zamyšlení opravdu stálo. Došel jsem až k:
"Platy ve školství předurčují, že se tomuto oboru věnují buď finančně zajištění nadšenci, nebo naprostí zoufalci a zkrachovalci.
Jak se říká: Kdo umí ten umí. Kdo neumí učí..."


Člověk ke štěstí mnoho peněz nepotřebuje, ale stejně volám s panem Pytlíkem: "Zrušte školy, abych nemusel lézt kanálem jako ostatní zoufalci a zkrachovanci!"

A Když se k nám přidají další "mizerně" placení, pak bude konečně v naší zemi dobře. Budeme si říkat půlnoční království.

I panu ministrovi pomůžeme, protože pak bude mít na starost už jenom mládež a tělovýchovu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.