Otevření Školy 21

středa 28. ledna 2015 ·

Škola 21 se v neděli 1. 2. otevírá všem zájemcům. Srdečně vás zveme na neformální zahájení od 14 hodin do Vily Flora. Od 15 hodin si můžete vyzkoušet kurz Jak se samovzdělávat v psychologii, od 17 Herectví jako cestu k sebepoznání a seberozvoji a od 18.45 Kreativní myšlení na pozadí uměleckých děl. 



Výuku zahajujeme otevřeným týdnem od 1. 2. do 6. 2. V tomto týdnu si každý může zdarma vyzkoušet úvodní lekce všech kurzů, které nabízíme. Zveme vás, abyste přišli na ukázkové hodiny, které vás zajímají a zároveň se seznámili s fungováním Školy 21.

O škole

Škola 21 stojí na principu svobodného vzdělávání. U jejího zrodu jsme stáli tři – Jan Kysela, Markéta Mazlová a Pavel Kraemer. Všichni už nějakou dobu hledáme cesty, jak učit jinak. Ve Škole 21 rozvíjíme upřímný a otevřený dialog se studenty a podle jejich přání sestavujeme výuku. Rozvrh odráží potřeby mladých lidí v současném světě – osobní rozvoj, reálné projekty a startupy, time management, komunikace a jazyky.

Škola 21 má za sebou 12 týdnů pilotního provozu. Výuku jsme zkušebně zahájili 28. 9. 2014 s malou skupinou studentů. Ověřili jsme si, že svobodný přístup funguje, že změna je možná a lidé o ni stojí. Koncept jsme doladili společně se studenty, kteří se zapojili do chodu školy a spolu s námi vytvářejí její náplň a další směřování. Školu teď zahajujeme oficiálně a otevíráme všem lidem, kteří hledají jiný přístup ke vzdělávání.

Proč?

Škola 21 reaguje na nedostatky současného vzdělávacího systému. Všichni ho známe, všichni jsme jím prošli. Frontální, více či méně autoritativní výuka, memorování faktů, které jsme nikdy nepoužili, předměty, které nereagují na světový vývoj, sevřený žaludek před zkouškami, atmosféra stresu a soupeření. Všichni cítíme, že tento systém není udržitelný. Chceme mladým lidem nabídnout jiný způsob vzdělávání a věříme, že je to možné. Chceme podporovat jejich přirozenou chuť se učit, rozvíjet jejich kreativitu a zároveň kritické myšlení, nabídnout jim prostor pro osobní rozvoj – překonávání psychických bloků a strachu, rozvoj komunikace a spolupráce, umožnit jim pracovat na reálných projektech a startupech. Chceme jim pomoci rozvinout jejich potenciál tak, aby dokázali najít vlastní cestu do života.

Jak?

My, zakladatelé školy, jsme pouze průvodci. Nabízíme možnosti, otevíráme příležitosti, ale studenti sami rozhodují o tom, co se chtějí naučit. Jeden školní rok má tři trimestry a před každým diskutujeme se studenty, zda mají potřebu pokračovat ve stávajících kurzech, nebo se chtějí naučit něco nového a co konkrétně. Škola je zaměřená hlavně na mladé lidi do 33 let. Kromě pravidelné výuky nabízíme i osobní doprovázení při studijních pobytech a stážích v zahraničí.

Výuka probíhá ve Vile Flora, Vlašimská 13, Praha 10

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.