Daniel Dočekal: K čemu vám může být RSS a Feedly aneb jak mít stále co číst

pondělí 26. ledna 2015 ·

Ostřílené internetové harcovníky zkratka RSS nijak nepřekvapí, nejspíš tuhle podivnost používají léta. Ty méně zkušené asi taky nepřekvapí, ale nezaujme. Byť by možná měla.


Stručně řešeno RSS (wiki) je způsob, kterým web umožňuje automaticky zpracovávat obsah. V jiné podobě se setkáte s označením „RSS feed“ – ten je prezentovaný adresou (@365 tipů má také takovou), která prostě obsahuje všechny aktuální články, které na webu najdete. Může samozřejmě obsahovat třeba i aktuální komentáře, ale nejsnáze a nejlépe je vše vysvětlitelné právě na článcích.

Onu adresu „RSS feedu“ pak použijete v „RSS čtečce„. Což může být program pro váš počítač, mobil či tablet. S pomocí právě takového adresy (http://365tipu.wordpress.com/feed) umožníte onomu programu načítat aktuální články a poté si je v „čtečce“ čtete. Program sám si pamatuje co už jste četli, umí různě třídit, hledat, sdílet či ukládat.

RSS čtečka coby vaše osobní noviny

Kouzlo RSS čtečky je nejlépe viditelné v tom, že si do ní napojíte všechno co chcete na Internetu číst (samozřejmě za předpokladu, že to má RSS). A pak kdykoliv něco číst chcete, najdete připravený aktuální obsah. Pokud si RSS čtečku pořídíte na mobilní telefon či tablet, tak může obsah i stahovat pro offline čtení. Což je velmi velmi užitečná věc. Třeba pro cestu z Prahy do Brna, protože operátoři na mobilní signál pro vlaky a dálnici stále kašlou.

Prozradím vám, že používám www.feedly.com – což je právě ta první zásadní „čtečka“, ale také místo kam jsem si napojil všechny noviny, časopisy, blogy a weby, které pravidelně čtu. Výhoda Feedly je v jedné věci, nemusíte hledat adresu RSS feedu, zpravidla stačí zkopírovat adresu webu jako takového.

Feedly

Vedle Feedly ale používám ještě Newsify, protože Feedly coby nástroj pro čtení na tabletu použitelná moc není. Ale o tom podrobně na Lupě v mém starším textu Život po smrti Google Readeru? Newsify, Feedly, Pocket a Buffer.

Celé to funguje tak, že Feedly je vlastně „databáze“ článků, kde jsou připraveny pro Newsify, které poté slouží k jejich čtení. A patří sem ještě tip na Pocket a Buffer (viz TIP #019: Buffer oceníte v okamžiku, kdy chcete plánovat věci na sociálních sítích dopředu).

A mimochodem, tohle všechno můžete používat i pokud máte čtečku e-knihy, ať už je to Kindle nebo nějaká jiná. Zpravidla něco takového umí také v podobě nějaké aplikace, která právě RSS umí využívat. Nebo si tam nějak je možné „posílat“ články ke čtení.

Co by se mohlo ještě hodit

  • Newsify je čtečka, kterou můžete napojit na Feedly nebo používat na přímo. Funguje na tabletech a mobilech, bohužel jenom iPhone, iPod a iPad
  • gReader je čtečka podobná Newsify a použitelná dobře na Androidech, stejně tak si ji napojíte na Feedly jako Newsify.
  • Feedly pro vás bude „databáze“ článků shromažďovaných pomocí RSS
  • Pocket, Instapaper, Readability nebo Read it Later slouží k odkládání celých článků pro pozdější použití
  • Evernote nesmím zapomenout, ať už jde přímo o Evernote nebo o Evernote Clearly
  • ReadKit abych udělal radost jablíčkářům s OS X a měli nějakou RSS čtečku na vyzkoušení
  • Digg Reader pokud chcete být hodně „cool“ a používat něco dostatečně legendárního
  • NewsBlur, The Old Reader, Netvibes jsou další příklady čteček.
  • Linkedin Pulse pokud jste závislá na LinkedIn, ale jinak tenhle jejich pokus o přechod na zdroj zpráv moc nevychází
  • Flipboard či Zite používají RSS jako základ, ale výsledek předkládají ve vizuálně atraktivní podobě
  • Feedbin coby jedna z novějších čteček, ale zdarma je pouze na vyzkoušenou
Máte vlastní oblíbenou čtečku? Dejte vědět (na 365tipu@gmail.com nebo na Twitteru @365tipu) a rád doplním. A užijte si neděli při čtení článků v RSS čtečce.

Převzato z experimentu 365 tipů. Jeho hlavní částí je @365tipu na Twitteru. Tento blog je odkladištěm zveřejněných tipů a také možnosti, jak psát občasné souhrnné texty. Kontakt: 365tipu@gmail.com nebo přímo na @365tipu na Twitteru. Případně přímo na Daniel Bradbury Dočekal, daniel@justit.cz 

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.