Tomáš Jakubička: Zakážou školy i chytré hodinky?

čtvrtek 18. prosince 2014 ·

Článek popisuje novinku na trhu nositelných technologií - smartwatch a odhaluje problematiku jejich možného zneužití ve školní praxi.


Jedním z nejzákladnějších a nejobecnějších principů školství je připravit člověka na život. Součástí našeho života jsou i technologie, které se zdokonalují každým dnem. Není tomu tak dávno, kdy byl mobilní telefon luxusním přístrojem, který si mohli dovolit jen ti nejbohatší. A dnes? Dnes si bez mobilního telefonu nedokážeme představit mnoho obyčejných částí dne, jako je např. jízda metrem do práce, pauza na oběd nebo stání ve frontě na poště. Téměř každý má dnes smartphone, tedy chytrý telefon, což je vlastně „malý“ počítač, se kterým se dá telefonovat.

V posledních dvou letech se na trhu s elektronikou objevila další novinka, a sice nositelné technologie (10 let Horizon Reportů). Patří k nim i stále se rozšiřující kategorie zařízení zvaná smartwatch, tedy chytré hodinky. Chytré hodinky jsou technologickou novinkou i v našich obchodech. A co všechno umí?

Již nyní je na trhu několik výrobců, kteří se tomuto novém produktu věnují. Jejich nabídka se liší především cenou. Podívejme se na přístroje v cenové relaci do 10 000 Kč. Hlavním materiálem pro výrobu těchto hodinek bývá především hliník nebo ocel. Zákazník si k nim může vybrat nejrůznější řemínky. Obvykle mají dotykový displej krytý safírovým sklem, u sportovních edic pak sklem Ion-X Glass s úhlopříčkou okolo 1,6". Rozlišení displeje základních modelů bývá obvykle 320 x 320 pixelů, dražší verze chytrých hodinek mohou mít rozlišení až 480 x 320 pixelů. Uživatel s nimi může nejen fotit až 2 Mp fotografie, ale také natáčet video v HD rozlišení. Nezbytnou součástí takto technologicky náročného výrobku je nepochybně procesor, který mívá v této cenové relaci frekvenci až 800 MHz, dále pak interní paměť až 4 GB, součástí bývá také Bluetooth 4.0 a reproduktorek včetně mikrofonu, s jejichž pomocí je možné telefonovat.

Velkou slabinou chytrých hodinek je výdrž baterie, která se pohybuje v rozmezí 24 až 48 h. Další nevýhodou je nezbytnost připojení chytrých hodinek k mobilnímu telefonu. Bez něj jsou jen lepším ukazatelem času. Dá se říci, že chytré hodinky jsou ve většině případů vlastně jen jakýmsi periferním zařízením nějakého jiného mobilního přístroje, který disponuje vlastním procesorem a připojením do internetu. Mezi nejvýraznější výhody propojení chytrých hodinek s dalším mobilním zařízením patří především možnost snazšího a praktičtějšího využití navigace, dále pak přijímání telefonických hovorů, rychlá úprava dokumentů a psaní krátkých textových zpráv. Další možností spolupráce chytrých hodinek a mobilního zařízení na denní bázi může být např. fitness osobní trenér, krokoměr, měření tepové frekvence či výpočet spálených kalorií při fyzické námaze.

Vnitřní programové vybavení jednotlivých hodinek se liší stejně jako operační systémy v chytrých telefonech nebo jiných mobilních zařízeních. Software si uživatel může přizpůsobit k obrazu svému podle potřeb a preferencí. Z tohoto faktu vyplývá, že využití chytrých hodinek poroste s nabídkou programů a jejich variabilitou.

Chytré hodinky ve škole

Podle Horizon Reportu se nositelné technologie, především pak chytré hodinky, rozšíří do škol za 2 až 3 roky. Pro rychlost současného vývoje technologií je to pořád dost dlouhá doba, během níž se využití a funkce těchto zařízení jistě ještě rozšíří. Někteří odborníci se domnívají, že se tato technologie dá využít i ve výuce. Například v tělesné výchově lze měřit, zda je žák schopný daného úkonu a zda náhodou jen nesimuluje. Dalším příkladem může být sledování vlivu nervozity na životní funkce při zkoušení studenta apod.

V posledních letech se prosazuje využití technologií ve školách formou BYOT (Bring Your Own Technology, v překladu: přines si svou vlastní technologii). Existují školy, které tuto myšlenku velice šikovně využívají a podporují žáky v používání moderních technologií. Jiné vlastní přístroje zakazují. Podle mého názoru jsou takovéto zákazy chybou. Žáci jsou technologiemi obklopeni každý den a mělo by být jedním z hlavních cílů školy naučit je tato zařízení efektivně využívat. Základní metody výuky a celkově výuka samotná by měla být přizpůsobena tomu, co žáci potřebují znát a co vyžadují téměř všichni zaměstnavatelé.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. prosince 2014 v 0:26  

Dnes si bez mobilního telefonu nedokážeme představit mnoho obyčejných částí dne, jako je např. jízda metrem do práce, pauza na oběd nebo stání ve frontě na poště.

Ještě, že do práce nejezdím metrem, nedržím pauzy na oběd a nevystávám fronty na poště. Co bych si počal bez toho mobilu, totiž.
Hele, až do teď dobrý. Věta vyrvaná z textu, následuje obzvláště zdařilá replika, a můžu jít od toho. Normálka, klasika. Jenže já blbec četl dál...
Například v tělesné výchově lze měřit, zda je žák schopný daného úkonu a zda náhodou jen nesimuluje. Dalším příkladem může být sledování vlivu nervozity na životní funkce při zkoušení studenta apod.
Mžitky před očima. Tak tady chybí už jen detekce lži. Ne u žáků, u pedagogických sborů!!! Panečku!

krtek řekl(a)...
19. prosince 2014 v 4:30  

Poslední věta je klenot - ano, ano, ano - každý zaměstnavatel uvítá BYOD, protože ušetří své náklady. Dokonce už vidím ty inzeráty - BYOD výhodou, preferujeme vlastní notebook, připojíme do firemní sítě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.