Přečtěte si: Využívání online výuky v americkém základním a středním vzdělávání

středa 17. prosince 2014 ·

Americké Středisko pro národní vzdělávací politiku (National Education Policy Center) zveřejnilo zprávu o výsledcích využívání online výuky v americkém základním a středním vzdělávání. Počítače a další digitální technologie jsou už dnes součástí téměř každé třídy a učitelé spolu s  odborníky ve vzdělávání si mnoho slibovali od jejich využití v rámci personalizované výuky, tedy výuky připravené na míru jednotlivým žákům. Autor zprávy poukazuje na to, že pod označením personalizovaná výuka se skrývá řada různých systémů a přístupů k jejich využití.


Podle zprávy nejsou výsledky personalizované výuky přesvědčivé, její přínos je minimální nebo nulový (k slabým výsledkům online vzdělávání na základních a středních školách v USA více viz zde). Jako nejefektivnější se jeví tradiční výuka se zapojením online prvků, tedy výuka kombinovaná (blended instruction), která je ovšem dražší než výuka tradičními metodami.

Autor uvádí, že je třeba přehodnotit zapojení technologií do výuky, nevyužívat počítač pro přímé vyučování, ale pro vytvoření nových příležitostí k poznávání. V doporučeních pro tvůrce vzdělávací politiky a pedagogy zdůrazňuje, že přístupy označované jako personalizovaná výuka nejsou jediným možným způsobem využití technologií ve výuce, že programy je třeba vyvíjet se zapojením pedagogů a odborníků a nelze jen přebírat komerční produkty.

Dalším doporučením je poskytnout učitelům důkladné další vzdělávání ve využití technologií (k personalizaci výuky podrobně zde).

Zdroj: EducationNews.org



Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

1 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
17. prosince 2014 v 13:11  

Jen to (americký zš systém) ne. Chraň nás pánbu od všeho zlého, tři krát fujtajbl a klepat na dřevo.

Stejně je to předem prohraná bitva. Pro počítačovou komerční lobby je vzdělávací systém příliš lukrativní možností, než aby ho nechali být. Stejně jako pro cermat, scio, pisálky a vydavatele metodických příruček, učebnic a cvičebnic.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.