Přečtěte si: Paradox: Dětí s vadami přibývá, ale odborníci musí ze škol

pátek 19. prosince 2014 ·

Podle nového zákona o pedagogických pracovnících už nebudou mít speciální učitelé dostatečnou kvalifikaci k tomu, aby mohli učit.


Z článku Veroniky Rodriguez v Aktuálně.cz vybíráme:

Své místo opustí například Pavlína z Prahy. "Po dvanácti letech ze školství odcházím. Speciální pedagogika není podle nového zákona kvalifikací pro prvostupňovou učitelku," potvrzuje.

Místo by mohla ještě obhájit, pokud by si do tří let kvalifikaci "obyčejného" pedagoga doplnila. Jenže to v plánu nemá. "Kdepak, studovat se nechystám. Mám za sebou magisterský obor speciální pedagogiky a tříletý postgraduál. Kromě toho několik let praxe. Je mi líto, že to českému školství nestačí," vysvětluje.(...)

Na studia navíc nemá peníze. S učitelským platem 21 700 korun hrubého si je nemůže dovolit. Třeba na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně vyjde šest semestrů doplňkového studia na třicet až devadesát tisíc. Na dalších fakultách je to podobné.

3 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
20. prosince 2014 v 7:35  

Klasická ukázka drobátko šlendriánské práce novináře.
Já jsem totiž speciální pedagog,ale učit na prvním stupni po prvním lednu můžu. Takže tam jasně chybělo říci, kteří že speciální pedagogové nebudou moci učit.Ale proč se s tím zjišťovat,že?

Eva Adamová řekl(a)...
20. prosince 2014 v 9:36  

Trošku sice odbočím, ale u nás už se ta šaškárna rozběhla naplno. Na 1. stupni je skoro celý úvazek (19 hodin) rozdělen mezi družinářky se středoškolským vzděláním. Hledá se však učitelka pro 1. stupeň jen na půl úvazku a spoléhá se na to, že ten půlúvazek nikoho nenaláká, takže družinářky budou učit vesele dál. Vedení školy pak bude z obliga, protože oni přece kantora hledali, že?

Unknown řekl(a)...
22. prosince 2014 v 7:00  

20. prosince 2014 9:36

Taky odbočím. U nás jsou zase 3 důchodci a 3 učitelé bez VŠ, kteří ani VŠ dělat nechtějí. Pan ředitel však propouští učitele s VŠ pedagogického směru. Údajně vedení bude hledat a hledat až nenajde náhradu. Raději propustí VŠ vzdělanou kantorku, než aby propustil milenku starosty s maturitou - zemědělská škola. Pedagogický sbor je ubezpečován o vysoké odborné kvalitě této slečny a potřebě její "aprobace". Jde prosím o ZŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.