Petr Němec Udělejte ze svých prezentací interaktivní výukový materiál

pondělí 15. prosince 2014 ·

Inspirace jak z powerpointové prezentace udělat interaktivní výukový materiál použitelný k samostatnému studiu vhodná pro technologicky zdatnější učitele.


Úvod

V dnešní době stále více se prosazujícího blended learningu, v době, kdy my učitelé začínáme měnit své výukové metody, kdy začínáme začleňovat moderní technologie do svých hodin, kdy část výuky přesouváme do cloudu, stále častěji řeším problém, jak co nejvíce přenést část výuky k žákům domů. K tomuto cíli mě vedou důvody, jako je individualizace a personalizace výuky, co dělat s žáky, kteří jsou nemocní, s žáky, kteří potřebují více času a několikrát vidět a slyšet látku aby ji pochopili, interaktivita obsahu. Abych se mohl k tomuto cíli přiblížit, potřebuji nástroj, který mi nejenom umožní nahrát mou vyučovací hodinu, nabídne mi i něco navíc.
 
Nástroj, který by mi umožnil zaznamenat vyučovací hodinu – promítanou prezentaci, moje poznámky k výkladu, co říkám (zvuk), co dělám (video), hledám od doby, kdy jsem se před dvěma lety s něčím podobným setkal v rámci studia MOOC kurzu profesora Charlese Savarance z University of Michigan, který nesl název „Internet History, Technology, and Security“ (více ve článku Vyzkoušejte MOOC na vlastní kůži). Jeho výuka byla pro mě námětem, jak postupovat v případě svých žáků.

Možná řešení

Jako první mě napadlo použít digitální kameru, zde se ale vyskytl problém s čitelností textu na plátně, s kvalitou zvuku, nemožností proložit video kontrolními otázkami (resp. velká pracnost), navíc video nebylo interaktivní. Hledal jsem tedy dál, nějakou dobu používal nástroj Wink, pak Screencast-O-Matic – tyto nástroje však stále nesplňovaly má očekávání. Konečně mi nalézt vhodný nástroj pomohl Karel Klatovský svým článkem Namixujte si skvělou výukovou prezentaci. Popsal zde doplněk do velmi používaného programu na tvorbu prezentací Powerpointu, který se jmenuje Office Mix, který umožňuje právě ty činnosti, o kterých jsem se před chvílí zmínil.
 
Rozhodl jsem se tento nástroj vyzkoušet na jednoduchém tématu s názvem Osobní počítač, na výsledek se můžete podívat zde:
 

 
Pokud vás daný nástroj zaujal, popíši vám, jak se ovládá a jak jednoduše lze z vaší prezentace udělat interaktivní prezentaci včetně záznamu vaší řeči, vašeho projevu, vámi vytvářených poznámek a testových otázek na ověření pochopení předkládané vyučované látky.

Začínáme

Ovládání

Tento ukázkový materiál je interaktivní prezentace (1) spojená se záznamem učitelova výkladu (2) a vloženými jeho poznámkami (3). Žák má možnost přeskakovat na další snímky (4), případně si přepnout zobrazení na seznam snímků (5). Navíc si může celou prezentaci stáhnout do svého počítače (6).
Prezentace může být doplněna o testové otázky (7), které jsou v mém případě umístěny na konci prezentace (8).

Tvorba

Nejprve je nutné doinstalovat doplněk Office Mix, čímž se vám do Powerpointu doplní karta s názvem Mix (1)Œ. Na této kartě naleznete možnost záznamu dění na obrazovce (2), záznamu videa z webkamery a zvuku z mikrofonu společně s běžící prezentací (3)Ž, vložení kvízových otázek (4). Dále zde naleznete možnost prohlédnout si zaznamenanou činnost (5), nahrát tuto činnost do cloudu‘ (6) a možnost nahrané video uložit do počítače v podobě videozáznamu (7)’.
 

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.