Týden globálního vzdělávání proběhne poprvé v České republice

čtvrtek 13. listopadu 2014 ·

Od 15. do 23. listopadu proběhne v České republice poprvé Týden globálního vzdělávání s podtitulem Víme, co jíme?. Společně ho organizuje koalice osmi neziskových organizací: ADRA, ARPOK, Charita ČR, INEX-SDA, MKC Praha, NaZemi, Středisko ekologické výchovy SEVER a Vzdělávací program Varianty společnosti Člověk v tísni.


Týden globálního vzdělávání pořádá už od roku 1999 North-South Centre při Radě Evropy a každoročně vyzývá k účasti organizace a školy ve 47 evropských zemích. Cílem této celoevropské kampaně je podpora výuky globálních témat ve školách. Tématem letošního ročníku je potravinová bezpečnost.

„Téma potravinové bezpečnosti považujeme za jedno z důležitých témat a v posledních třech letech se jej snažíme zprostředkovat českým učitelům a školám. Společně se díváme na potraviny z hlediska jejich dostupnosti v různých koutech světa, schopnosti lidí si je obstarat, ale také s ohledem na jejich kvalitu. Rok 2014 vyhlásila OSN Mezinárodním rokem rodinných farem, proto jsme se rozhodli na téma potravinové bezpečnosti ještě více upozornit a připojit se k Týdnu globálního vzdělávání,“ říká ředitelka Vzdělávacího programu Varianty Petra Skalická.

Vzdělávací program Varianty připravuje v rámci kampaně veřejnou diskusi Víme, co jíme?, která se bude konat 20. listopadu od 19 hodin v Centru Člověka v tísni Langhans a bude se věnovat problému plýtvání potravinami, dopadům spotřeby na okolní svět nebo tomu, jak omezit odpad z obalů od jídla. Debaty se zúčastní představitelé Ekumenické akademie, Slow Food Youth Network, iniciativy Zachraň jídlo a organizace Bez obalu. Do Týdne globálního vzdělávání se připojilo i 15 základních a středních škol z celé České republiky spolupracujících se Vzdělávacím programem Varianty. Školy prostřednictvím výstav, besed, interaktivních her a projektových dnů informují především o problému plývání potravinami, o tom, co stojí za pěstováním, výrobou a dopravou jednotlivých potravin směrem ke spotřebiteli, nebo o tom, jaké podmínky panují na kakaových či banánových plantážích.

Další organizace zapojené v Týdnu globálního vzdělávání budou pořádat řadu akcí pro veřejnost i vzdělávacích akcí pro pedagogy v Praze i dalších městech České republiky. Seznam akcí naleznete v příloze nebo na webu kampaně.

DISKUZE
OLOMOUC:

18. 11. 10:30 Konvikt Univerzity Palackého, ARPOK – moderovaná panelová diskuse o kvalitě a původu potravin „Víme, co jíme?“.
25. 11. 18:00, Muzeum umění Olomouc – sál Divadla hudby, ARPOK – navazující beseda o potravinové bezpečnosti s ředitelem Informačního centra OSN v Praze - panem Michalem Brožou.

PRAHA:

18. 11. 19:00, Café v Lese, INEX-PUB – Jídlem proti nerovnosti ve společnosti? Přijďte podebatovat, jak se prostřednictvím jídla bojuje proti sociálnímu vyloučení.
20. 11. 9:30, Varšavská 30, Barmská snídaně v INEXu“, INEX-SDA, ADRA – přijďte na lokální snídani s globálním přesahem. Domácí, sezónní, pražská snídaně s barmskou kávou a debatou nad současnou situací v Barmě se stážistkami z Karenského státu, Barma. Více informací zde či na Facebooku.
20. 11. 19:00, Centrum ČvT Langhans, Varianty – diskuze „Víme, co jíme?“. Mají mladí lidé možnost ovlivnit dění v potravinovém systému? Přijďte debatovat o tom, co všechno lze ve vašem okolí změnit a inspirovat se příklady, které už se daří. Více informací zde či na Facebooku.
24. 11. 15:45 – 17:15, „Na cestě k potravinové soběstačnosti – může se Afrika sama uživit?" Česká zemědělská univerzita, GLOPOLIS, FoRS - Debata s hostem Tony Kyambadde (Uganda), který se v organizaci CARITAS MADDO specializuje na témata udržitelného zemědělství a podpory drobných rolníků v regionu Masaka. (místo: ČZU, Kamýcká 129, Praha 6 - Suchdol).

VÝSTAVY
BRNO:

Od 12.11. „Pod slupkou tma“ NaZemi, (kavárna Morgal) - výstava fotografií ze Střední Ameriky o dvou oblíbených druzích tropického ovoce - banánech a ananasech. Výstavu uvede povídání autorky Barbory Mrázkové o tom, co my, čeští spotřebitelé, si často neuvědomujeme, a sice co vše je s pěstováním tohoto ovoce spojeno (12. 11.)

PRAHA:

Od 23.10. „Bohouš a Dáša mění svět“, Varianty – Výstava vítězných děl žáků základních a středních škol letos zaměřených na potravinovou bezpečnost (více zde).
Od 31.10. „V břiše Afriky“ Varianty – Výstava fotografií z Ugandy. Přijďte zjistit, co jsou příčiny hladu ve světě! (více zde).

PROMÍTÁNÍ
BRNO:

18. 11. "Food Savers" (18:30-20hod), NaZemi - promítání dokumentu o současném konzumerismu. Film navazuje na úspěšný dokument Z popelnice do lednice a zaobírá se i tím, jaké přístupy a řešení mají opravdu smysl. Po promítání bude následovat beseda s hosty (místo: NaZemi). Promítání proběhne v rámci ozvěn mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Země na talíři - AlimenTerre.

VZDĚLÁVACÍ AKCE (pro školy, pedagogy a širokou veřejnost)
HORNÍ MARŠOV:

Vzdělávací program pro širokou veřejnost 100 lidí 100 chutí, SEVER
Seminář pro učitele Přehoď výhybku, nedívej se na svět černobíle, SEVER. Více zde.

OLOMOUC:

Vzdělávací program „Plýtvání potravinami“ na deseti vybraných školách, ARPOK.

BRNO:


19. 11. Úvod do globálního vzdělávání 17-18:30 - seminář pro současné a budoucí pedagogy. Na seminář se registrujte na martina.pavlickova@nazemi.cz - nejpozději 16.11. (místo: NaZemi)
20. 11. "100 lidí 100 chutí" 17-19hod - vzdělávací program o tom, co kdo jí, a jak to souvisí se světem okolo nás. Zvána je široká veřejnost. (místo: NaZemi)

Odkazy a materiály

Interaktivní hra Víme, co jíme?
Záznam diskuze Občan a spotřebitel: Můžeme měnit rozvojový svět?
Publikace Globální index hladu 2014
Příloha MF Dnes – 1000 dní rozhoduje
Bohouš a Dáša – Lednička plná potravin
Soutěž pro žáky 2. stupně Naše společná planeta

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.