Přečtěte si: Zpráva o praxi vzdělávání založeného na kompetencích

středa 19. listopadu 2014 ·

Kolaborativní iniciativa Competency Works vedená organizací iNACOL se zaměřuje na podporu vzdělávání založeného na kompetencích (competency-based education - CBE), poskytuje zdroje informací či příklady dobré praxe a slouží jako platforma pro sdílení zkušeností. V uplynulých dnech zveřejnila zprávu o praxi vzdělávání založeného na kompetencích ve Finsku, Skotsku, Kanadě a Novém Zélandu, s kratšími poznámkami věnovanými Švédsku, Anglii, Šanghaji a Singapuru.


Pro vzdělávání založené na kompetencích je charakteristické, že pokrok se neměří časem odsezeným ve třídě. Žáci postupují individuálně po zvládnutí látky, ve vzdělávání dospělých lze kompetenci prokázat na základě praxe bez nutnosti dalšího studia. Studie porovnává pojem "competency" v USA a "competence" v Evropě a uvádí trendy ve vzdělávacích systémech s výbornými výsledky, které úzce souvisejí s praxí vzdělávání založeného na kompetencích:

  1. personalizace výuky - možnosti flexibilního nastavení postupu vzdělávání pro jednotlivce podle jeho možností a potřeb, 
  2. reforma kurikula se zaměřením na jasné základní standardy a začleněním klíčových dovedností pro 21. století, důraz na holistickou výchovu,
  3. integrace hodnocení založeného na výkonu, 
  4. zaměření na dobrou životní situaci žáka, se kterou souvisí i kognitivní rozvoj, 
  5. proměna fyzického prostředí pro výuku, 6. globální přístup - využívání zkušeností ze světa. 

V závěru autoři ukazují na příkladech z praxe jednotlivých zemí konkrétní realizaci základních principů vzdělávání založeného na kompetencích:

  1. Žáci pokračují na další úroveň poté, co předvedou zvládnutí látky, 
  2. kompetence zahrnují měřitelné, explicitní, přenosné vzdělávací cíle, kterým žáci rozumějí, 
  3. hodnocení má smysl a přináší žákovi přínos pro jeho učení, 
  4. žáci dostávají správně načasovanou podporu zaměřenou na jejich konkrétní vzdělávací potřeby, 
  5. v očekávaných výstupech vzdělávání je kladen důraz na kompetence, které zahrnují aplikaci a osvojování znalostí stejně jako rozvoj důležitých dovedností a přístupů. 

Na wiki stránce projektu jsou přístupné zdroje ke vzdělávacím systémům popisovaných zemí i obecně k tématu vzdělávání založeného na kompetencích.

Zdroj: CompetencyWorks.org

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.