Přečtěte si: Nejlepší učitelé do nejhorších škol

pondělí 10. listopadu 2014 ·

Bez masivní podpory učitelské profese se naše školství nezmění.


Z článku Tomáše Feřteka v RESPEKT.cz vybíráme:

V zastupitelstvu jednoho z krajů České republiky zasedá i manažer velké strojírenské firmy. Ten muž spolurozhoduje o tom, jaké studijní obory se v kraji budou podporovat, nebo jaké se utlumí. Jeho firma potřebuje dvacet nových nástrojařů. Těch se v kraji čerstvě vyučilo víc než dvacet, firma jim nabídla místo, ale použitelných je prý jen devět z nich.

Proto zastupitel žádá, aby se šlo vyučit nástrojařem více dětí, aby firma při té „velké zmetkovosti absolventů“ - abych použil oborový termín - dostala tu dvacítku použitelných. Co bude s tím zbytkem, který je podle něho k ničemu, to zastupitele netrápí. Jde mu o potřeby jeho firmy. Pochopitelně.

Tuhle historku mi vyprávěl před pár týdny jeden krajský politik pravicové orientace. Jistě nemá nic proti tamnímu průmyslu, ale ani jemu to nepřišlo normální. Velkovýroba nepoužitelných učňů těžko může někoho těšit. O jaký kraj jde, není tak důležité, podobně se chovají firemní zástupci v krajských zastupitelstvech po celé republice. Ale v čem je problém firem i učňovského školství, to vystihuje tenhle příběh mimořádně přesně. Nepotřebujeme, aby šlo více dětí na učiliště, potřebujeme, aby na konci byli použitelní absolventi.

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
10. listopadu 2014 v 21:59  

"Nejlepší učitelé do nejhorších škol"

Proč ne. Ale za co? Za trest? Za peníze?

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. listopadu 2014 v 23:55  

Nejlepší učitelé do nejhorších škol

Nějak mi uniká souvislost mezi titulkem článku a jeho obsahem. Ale nejspíš to bude tím, že jsem ten článek nečetl.
V každém případě volám po revizi sloganu, a jeho změně na
Z nejhorších škol ředitelé pryč!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.