ČSÚ: Mladí lidé po ukončení studia na trhu práce

pátek 28. listopadu 2014 ·

Účelem této práce není analyzovat období bezprostředně navazující na ukončení školy, kdy mladí lidé začínají práci teprve hledat a často absolvují první pracovní pohovory. Zaměřuje se na časový interval 3-12 měsíců po ukončení studia, kdy drtivá většina studentů soustavně usiluje o získání zaměstnání. Nemožnost získat zaměstnání v horizontu půl roku až roku pak může vést k negativnímu postoji, který může mladé lidi provázet i po celý jejich další pracovní život.


Z dokumentu vybíráme závěr:

Fenomén vysoké nezaměstnanosti mladých lidí je zcela zásadním problémem, který řeší celá Evropa, některé státy úspěšněji (Německo, Rakousko), některé méně (např. celá jižní Evropa). Ekonomická a finanční krize obecně stojí za výrazným zhoršením podmínek na trhu práce, právě mladí lidé vstupující na trh práce byli její největší obětí. Kombinace ekonomické nestability, neflexibility trhu práce a v některých státech minimální sladění pracovního a studijního života stojí za značným nárůstem nezaměstnanosti mladých lidí. Pro potřebu přesného vymezení je ovšem nutné vytvářet statistiky, které monitorují jednotlivce nejenom z pohledu věku, ale především sledují jeho pracovní aktivitu bezprostředně po ukončení studia. Bohužel v tomto kontextu vypadají výsledné hodnoty ještě méně příznivě a dokreslují již tak vysoké hodnoty úrovně nezaměstnanosti. V podstatě již na začátku pracovní kariéry se tak vytváří jednoznačné rozdělení na ty úspěšné a méně úspěšné.

Obecně nejmenší problémy vstoupit na trh práce mají vysokoškoláci, kde se pravděpodobnost nezaměstnanosti v krátkém období po ukončení studia pohybuje kolem hranice 15 %, u osob se středním vzděláním bez maturity se jedná o hodnoty kolem hranice 30 % a u osob se základním vzděláním dosahuje pravděpodobnost nezaměstnanosti hranice 80 %. V regionálním pohledu je nejhorší situace na severozápadě Čech, kdy v Ústeckém a Karlovarském kraji v průměru každý třetí v krátké době po ukončení studia nenajde práci, naopak v kraji Hlavní město Praha je to pouze každý dvacátý.



Dokument ke stažení

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.