Čeští žáci umí používat sociální sítě, zaostávají ve vyhledávání po internetu

čtvrtek 20. listopadu 2014 ·

Jaké počítačové dovednosti budou potřeba v nejbližší budoucnosti? Na toto téma se dnes vedla diskuse v rámci Národní konference zaměřené na šíření a zhodnocení celoročních výsledků kampaně e-Skills for Jobs 2014 na národní i evropské úrovni. Evropská kampaň si klade za cíl motivovat mladé lidi, především žáky a studenty základních, středních a vysokých škol pro studium a profesní uplatnění v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Zástupci Domu zahraniční spolupráce a partneři kampaně představili národní iniciativy v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) a diskutovali nad tématy, které se dotýkají současných trendů výuky ICT ve školách a následného uplatnění na trhu práce. Poslední odhady ukazují, že v nejbližších letech bude až 90 % pracovních míst vyžadovat alespoň základní znalost informačních technologií. Bez těchto dovedností nebude možné získat kvalifikovanou práci. ICT sektor nejen v ČR, ale po celé Evropě se potýká s nedostatkem kvalifikovaných odborníků.

Hlavní aktivitou kampaně realizovanou Domem zahraniční spolupráce byl IT Fitness test (www.itfitness.cz), který hodnotil počítačové dovedností především u žáků základních a středních škol, vyzkoušet si jej mohl ale každý, kdo měl zájem. Test byl zpracován ve dvou variantách obtížnosti, které měly reflektovat úroveň znalostí jednotlivých věkových kategorií. Cílem testu bylo zjištění míry počítačových dovedností testovaného a odhalení oblastí, v nichž je možné se nadále vzdělávat. Celkem se testu v roce 2014 zúčastnilo 13 666 především mladých lidí, průměrný věk se pohyboval mezi 11 až 20 lety.

Výsledky testu ukázaly, v čem se čeští studenti a další uživatelé informačních technologií dobře orientují a v čem by se měli více rozvíjet.

„Žákům základních škol se nejvíce dařilo v otázkách týkajících se e-mailové komunikace, užívání sociálních sítí a úprav pravopisu v textových editorech. Naopak největší problém měli s vyhledáváním praktických informací na internetu. Žáci středních škol prokázali největší znalosti v bezpečnosti na internetu mobilních zařízení. Nízká úroveň znalostí se projevila u otázek zaměřujících se na práci s tabulkovými editory“, uvedla k výsledkům testu Barbora Grečnerová z Domu zahraniční spolupráce, koordinátorka kampaně v České republice.

e-Skills for Jobs 2014 je kampaň iniciována Generálním ředitelstvím pro podniky a průmysl Evropské komise. Jejím realizátorem na evropské úrovni je European Schoolnet a DIGITALEUROPE, v České republice ji koordinuje Dům zahraniční spolupráce (DZS, www.dzs.cz).

Do kampaně se v roce 2014 zapojily školy z celé České republiky, které připravily pro své žáky, rodiče i širokou veřejnost různorodé akce za účelem propagace vzdělávání se v ICT. Velkou motivací byla i účast širokého spektra partnerů z řad významných nadnárodních IT firem, středních i menších národních podniků, vysokých škol, vědeckých pracovišť i neziskových organizací. Kompletní výčet partnerů naleznete na www.itfitness.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.