Známe vítěze debatní soutěže v německém jazyce: Po napínavém týdnu zvítězila Anastasija Minitš z Estonska v Mezinárodním finále projektu Jugend debattiert international

pondělí 27. října 2014 ·

„Mají být zakázány extremistické strany?” Otázka, kterou se už léta zabývají mnohé evropské země. Čtyři nejlepší debatéři ze střední a východní Evropy debatovali dnes na toto téma v napínavé debatě v Mezinárodním finále soutěže pro žáky Jugend debattiert international ve Varšavě. Z týdenní kvalifikace vzešla šestnáctiletá Anastasija Minitš z Estonska jako mezinárodní vítězka.


Čtyři žáci, jedna otázka, dvě stanoviska pro a dvě proti, 24 minut – v sále Konferenčního centra Muranów v Muzeu dějin polských židů sledovalo na 200 diváků napínavou finálovou debatu. Anastasija přesvědčila porotu svými rétorickými schopnostmi a vyslovila se v debatě pro zákaz extrémistických stran.

„Nikdy jsem si nemyslela, že bych mohla dnes zvítězit. Zaskočila jsem za nemocného kolegu a vlastně jsem neměla v úmyslu se soutěže zúčastnit. O to víc jsem z dnešního vítězství nadšena,“ komentovala Anastasija své umístění. Aby se dostala až do finále Jugend debattiert international, musela spolu s ostatními šestnácti účastníky prokázat nejen schopnost naslouchat a správně a věcně argumentovat, ale prosadit se i v regionálních a celorepublikových kolech.

Jugend debattiert international chce podnítit mladé lidi k tomu, aby se kriticky zabývali aktuálními společenskopolitickými tématy. Debatováním v cizím jazyce mohou využít a zlepšit znalosti němčiny.

„Soutěž myšlenek a argumentů – tento produktivní spor představuje proces demokratického utváření názorů. Snaha nalézt řešení, nadchnout a přesvědčit. Přesně to je na demokracii fascinující,“ ocenila projekt místopředsedkyně Spolkového sněmu Claudia Roth ve svém projevu při finále.

Jugend debattiert international je společný projekt Goethe-Institutu, Nadace „Vzpomínka, zodpovědnost a budoucnost“, Obecně prospěšné nadace Hertie a Centrály pro zahraniční školství. Koná se od roku 2005 a celkem se jej již zúčastnilo více než 10 000 žáků z osmi zemí.

Konání VIII. Mezinárodního finále bylo umožněno díky prostředkům vzdělávací kampaně Němčina Spolkového ministerstva zahraničí. Mediálními partnery VIII. Mezinárodního finále jsou fluter – magazín pro mládež Spolkové centrály pro politické vzdělávání, vzdělávací portál deníku Gazeta Wyborcza edulandia.pl a časopis pro žáky Cogito. V Polsku projekt podporují Nadace polsko-německé spolupráce a Spolek polských absolventů mezinároního parlamentního stiepndia.



Další informace k projektu Jugend debattiert international:

v němčine: www.jugend-debattiert.eu
v češtině : www.goethe.de/ins/cz/pra/lhr/dlp/jdi/csindex.htm
video: www.youtube.com/watch?v=ggbJoQ6A9QA
Facebook: www.facebook.com/JugendDebattiertInternational

Finalisté VIII. Mezinárodního finále:

1. místo: Anastasija Minitš (Estonsko)
2. místo: Regina Bartha (Maďarsko)
3. místo: Júlia Pőcze (Maďarsko)
4. místo: Ivan Michňa (Česká republika)

Další účastníci (vítězové republikových kol 2014):

Estonsko
Siim Kaupmees
Anastasija Minitš

Lotyšsko
Evelīna Rutkovska
Māra Starka

Litva
Antanas Grimalauskas
Rūta Šilgalytė

Polsko
Aleksander Rajczewski
Irena Drozd

Rusko
Maria Trofimova
Anna Pachenkova

Česká republika
Ivan Michňa
Stella Zlateva

Ukrajina
Sabina Gulieva
Daniela Radanovych

Maďarsko
Júlia Pőcze
Regina Bartha

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.