Přečtěte si: Šátky ve školách? Vždyť pankáči ani gotici také nevadí, říká odborník

neděle 5. října 2014 ·

Případ muslimských studentek, kterých se zastala ombudsmanka Anna Šabatová, opět rozvířil debatu o českém postoji vůči islámu. Jde skutečně o bezpečnostní a hygienické důvody, anebo o další projev netolerance odlišného vyznání? „Školy tolerují, když děcka chodí jako gotici nebo pankáči. Proč by měly vadit šátky?“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz Tomáš Petráček, vedoucí Katedry kulturních a náboženských studií Univerzity v Hradci Králové.

Z rozhovoru Hany Mazancové s Tomášem Petráčkem v Lidovky.cz vybíráme:

Lidovky.cz: V tomto případě se tedy podle vás jedná o diskriminaci?
Pokud to není zdůvodněné například problémem v pracovním výkonu, tak je to diskriminace. Problém by byl, kdyby rodiče dívek požadovaly například oddělené třídy nebo aby všechny studentky nosily šátky. To už by byl atak na náboženskou neutralitu školy či státu. Ale pokud chtějí jenom nosit šátky, není to nijak negativní či ohrožující.

Lidovky.cz: Takže vadí šátek coby náboženský symbol islámu. Řádovým sestrám ale také nikdo nic neupírá.
Úbor zdravotních sester vlastně vznikl z hábitů řeholnic, protože v 19. století prakticky všechna obsluha v nemocnicích byla zajišťovaná pomocí ženských kongregací. Donedávna sestry nosily i čepce a měly zahalené vlasy. Je proto absurdní, že něco, co bylo dříve běžné, by se mělo dnes zakazovat. Společnost, která je liberální a zakládá si na rovném přístupu ke všem, by tohle neměla upírat ostatním.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.