IPortál ulehčí rodičům i žákům výběr školy

středa 1. října 2014 ·


Česká školní inspekce spustila informační portál – iPortál, na kterém si mohou zájemci najít souhrnné informace o školách, které jsou zapsané ve školském rejstříku. Všichni zájemci, a zejména pak žáci a jejich rodiče, tak dostanou možnost dohledat vyhovující školu v rozsáhlé síti podle preferovaných parametrů na jednom místě.

Školy kromě své charakteristiky budou průběžně doplňovat a přikládat informace a dokumenty jako výroční zprávy, koncepční záměry, školní vzdělávací programy a podobně. Souhrnné základní informace jsou navíc doplněny také o inspekční zprávy. Kromě základních kontaktních informací o škole se zobrazuje také série dalších konkrétních a doplňujících informací: „Třeba velikost školy, bezbariérový přístup, dopravní dostupnost, materiální podmínky, výuka cizích jazyků, způsoby hodnocení nebo informace o specifických aktivitách, které škola nabízí,“ představil základní možnosti systému ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Aktuálně lze v systému nalézt profily zhruba 300 škol, které se zapojily do pilotáže. Další však budou přibývat. Projekt podporuje i ministr školství Marcel Chládek. „Využití iPortálu ze strany škol je samozřejmě dobrovolné, přesto správně a úplně vyplněné položky budou jistě dobrou vizitkou každé školy. Vyzývám tedy paní ředitelky a pány ředitele, aby údaje za své zařízení v systému co nejdříve vyplnili,“ řekl ministr Chládek ke spuštění portálu.

Česká školní inspekce za obsah zadávaný přímo jednotlivými školami nijak neodpovídá, přesto bude obsah průběžně sledovat a o případných nedostatcích budou školy informovány.

iPortál je dostupný na adrese https://iportal.csicr.cz.

5 komentářů:

MM řekl(a)...
1. října 2014 v 19:40  

Jednoduchá stránka s vyhledávačem, do jehož databáze byla snadno přenesena data ze školského rejstříku (a zbylá data doplňují jednotlivé školy on-line). Dole odkaz (= reklama) firmy, která stránky (asi) zhotovila.
Odhaduji, že tohle muselo být zadarmo.
Nebo se mýlím?
----------------
P. S.: K čemu ten humbuk, když podobných stránek jsou stovky a případné "informace navíc" jsou doplněny jen u malého zlomku škol (nazvaných oblíbenou floskulí "pilotní").
Když si naivní rodič v checkboxu zatrhne hledání dat pouze u škol "s doplněným profilem", získá v celé Praze jen pouhých 20 škol (od mateřinek až po vyšší odborné). Není to málo, Marceli Pavloviči?
A kdy budou do té letky vyvolených pilotů připuštěni ostatní?
A Jan Tleskač?

Nicka Pytlik řekl(a)...
1. října 2014 v 19:56  

A teď ta otázka, která čím je zajímavější, tím je zbytečnější.
Kolik to stálo?

Anonymní řekl(a)...
1. října 2014 v 20:36  

Školy jistě ocení, že díky portálu mají spamovací roboti ulehčenu práci, protože e-maily jsou uvedeny v otevřené klikatelné podobě. :)

MM řekl(a)...
1. října 2014 v 22:33  

Opravuji příspěvek starý několik hodin. Právě nám dorazil sáhodlouhý návod, jak i my, ubozí, můžeme data do té portále nacpat.
Samozřejmě k tomu potřebujeme registraci, a to samozřejmě registraci ve zbrusu novém ministerském systému "Epis". Takže pro normální a povinnou komunikaci s jediným centrem potřebujeme samostatné registrace v "portálech":
UIV
Matrika ČŠI
Certis
NIQES
EPIS
Pro komunikaci s jedním malým barákem v Karmelitské trochu dost, ne?

Janek Wagner řekl(a)...
2. října 2014 v 17:50  

Prosím, můžete mi ten návod poslat na janek.wagner@ceskaskola.cz?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.