Bořivoj Brdička: Má prezenční výuka na VŠ vůbec ještě smysl?

pondělí 13. října 2014 ·

Zamyšlení nad výsledky výzkumu MIT ověřujícího úspěšnost jednoho edX MOOC kurzu dávající tuto problematiku do souvislosti s naším povinným vzděláváním učitelů a jejich kariérním postupem.


Mívám často k výsledkům vědeckých výzkumů dost skeptický postoj, ale jsou výjimky. Jedním ze skutečně hodnotných zdrojů vědeckého poznání je pro mě v oboru vzdělávacích technologií MIT (Massachusetts Institute of Technology). Připomeňme si např. MIT spojuje děti z celého světa (2009), MIT vyvíjí volně dostupný systém pro správu kurzů (2004), MIT zkoumá kolektivní inteligenci (2006), MIT dává k dispozici výukové materiály středoškolákům (2008), edX Code – open source MOOC (2013), Meritokracie a topokracie v propojeném světě (2014). Ve spojení s nedalekým Harvardem provozuje MIT jednu z nejúspěšnějších služeb pro poskytování tzv. xMOOC kurzů milionům lidí z celého světa (edX.org). Rozdíl mezi xMOOC a cMOOC je vysvětlen zde. Rozdíly se ale stále více stírají.

Vědci z MIT proto byli logicky mezi prvními, kdo začali výsledky výuky realizované prostřednictvím MOOC hodnotit. V zářijovém vydání vědeckého online časopisu IRRODL (The International Review of Research in Open and Distance Learning) vyšla studie týmu výzkumníků z MIT, Harvardu a čínské Tsinghua University seriózními metodami porovnávající interaktivní edX MOOC 8.MReV Mechanics ReView (8.MReV) s obsahově stejným prezenčním kurzem úvodu do Newtonovy mechaniky Mechanics-C (8.011). Zjištění založené na podrobné analýze všech dat během práce účastníky vytvořených, jež byla doplněna o pre-test a post-test, jsou jednoznačné. Oba obsahově téměř stejné kurzy byly pro distanční i prezenční studenty stejně přínosné.

Do MOOC se původně přihlásilo přes 17 tisíc účastníků, ale jak je typické, mnozí jen ze zvědavosti. Do výsledků proto byli nakonec zahrnuti jen ti, kteří dokončili víc jak polovinu kurzu a dělali post-test (bylo jich 1080). Prezenční kurz 8.011 byl nastaven jako opakovací a povinný pro toho, kdo neuspěl v úvodním kurzu Mechaniky na MIT. Zapsáno bylo 47 studentů, ale sledováno bylo jen 35, kteří ho dokončili a dělali post-test. Tato výuka zahrnovala 4 hodiny týdně přímého kontaktu s vyučujícími a cca 2/3 stejných online úkolů ve stejném prostředí edX, jaké využíval i MOOC. Analýza výsledků dat je na následujícím obrázku. Kromě červených prezenčních studentů (těch je nejméně) a modrých distančních byla zviditelněna ještě skupina učitelů fyziky, kteří byli původně k online účasti vysloveně vyzváni.

Celkové porovnatelné výsledky kurzů 8.MReV a 8.011

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.