bEDUin: Studium v zahraničí posiluje toleranci, sebedůvěru, zvídavost a rozhodnost

úterý 21. října 2014 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.

Co přinesl týden 6. – 12. 10. 2014

Témata týdne: Tomáš Feřtek upozorňuje na to, že otázka je stále základem jakéhokoliv učení a že podpora dětí v tomto směru je důležitější, než vyžadování poslušnosti (Respekt). Nové sociální sítě, umožňující anonymní šíření informací (např. Yik Yak), vedou k obavám dopadu na školy (pomluvy, šikana, zesměšňování), uvádí týdeník eSchool News. Autoři knihy „Nezakotvení aspiranti na dospělost. Nesmělé přechody studentů“, sociologové Roksaová a Arum, docházejí k závěru, že vysokoškolští studenti věnují studiu daleko méně času než kdy dříve. Důvodem je podle nich ztráta autority učitele, marketingový tlak a odsouvaná dospělost (Česká pozice). Učitelé dostanou od listopadu přidáno (Česká škola). Podle srovnání zemí OECD propadá v ČR podprůměrné množství žáků (ČTK). Nominace na ceny Eduína byly ukončeny, přihlášeno pěkných 76 projektů.

Výrok týdne:
„Moje vnučka chtěla počítač. Její otec jí navrhl, že uzavřou smlouvu: naučí se psát všemi deseti, předvede to a dostane počítač. Za sedm měsíců vnučka přišla, předvedla otci, že umí psát všemi deseti, a dostala počítač.
Jaroslava Valová, generální ředitelka SIKO koupelny, podnikatelka roku 2013, na HRM Conference, konané 15. 10. v Praze. EDUin byl přizván, aby poskytl expertní vyjádření týkající se obsahu dnešního vzdělávání v panelu k tématu Job vašich snů.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)
  • Test tolerance sněmovny k vnějším podnětům. Zákon o dětské skupině, podruhé vrácený sněmovně, bude znovu projednáván. Několik organizací, jejichž zařízení jsou současnou formulací ohrožena, sepsalo petici, v jejímž zdůvodnění je kvalifikovaný odhad, podle kterého se zákon negativně dotkne desetitisíců dětí. Zvlášť ohrožené jsou děti, pro které jsou dotčená zařízení s ohledem na jejich vývoj nepostradatelná (Člověk v tísni). Úvahu Boba Kartouse o schopnostech sněmovny kvalifikovaně v této souvislosti rozhodovat zveřejnily LN.

  • Změní člověka studium v zahraničí? Jak? Evropská komise zveřejnila studii, podle níž se kvalita osobnostních charakteristik jako je tolerance, sebedůvěra, zvídavost, rozhodnost, dovednost řešení problémů a znalosti vlastních silných a slabých stránek zvýšila u studentů v programu Erasmus o 42 % (upozornilo Scio). Velmi zajímavý experiment v téže oblasti, využívající teorie her, provedla doktorandka CERGE-EI Jana Cahlíková. Mimo jiné ukazuje, že „proevropanské postoje“ nemění samotný Erasmus. Jezdí na něj lidé, kteří už se jako Evropané cítí.

  • Televize jako (anti)vzdělavatel. Britská BBC ukazuje, jak naplňovat roli televize veřejné služby: vzdělává diváky v nejnovějších poznatcích medicíny. Z překladu článku Georga Monbiota, komentátora deníku Guardian, nepřímo vystupuje potřeba učit současné generace tomu, jak nakládat se svým volným časem a jak se socializovat, neboť i jim hrozí upadnutí do izolace a samoty, u starších lidí nejčastěji vyplňované právě televizí (přinesly Britské listy).

  • Ve vztahu škola – rodič vykopává škola. Proběhl Kulatý stůl SKAV s tématem „Jak mohou rodiče ovlivňovat kvalitu vzdělávání na školách?“. Vyplynulo z něj, že existuje řada individualit mezi řediteli, učiteli i rodiči, kteří umějí vytvářet komunikační přemostění, a existuje řada škol, kde se to daří dělat dlouhodobě. Neexistuje ale podpora systému tam, kde se to nedaří. Na začátku má vždy „míč“ škola. Záznam a shrnutí přineseme na EDUin.cz.
Inspirace z (a do) praxe
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
  • Jan Sokol rekrutuje seniory pro Wikipedii. Přijďte si poslechnout, proč je dobré kultivovat největší současnou encyklopedii lidského poznání. 22. 10. od 10:00 do 11:30, Městská knihovna v Praze.
  • EduFórum – 18. setkání v Praze. 29. 10. od 19:00, HUB, Drtinova 10, Praha.
  • Montessori nástrojem moderního vzdělávání. Přednáška Elizabeth Coe, odbornice s 40 lety praxe. 30. 10. od 18:00, PedF UK, M. D. Rettigové 4, Praha.
  • Nejsem žádná socka. Kulatý stůl na téma sociální znevýhodnění, 30. 10., Česká rada dětí a mládeže (ČRMD), Senovážné náměstí 24, Praha.
  • Interaktivní zážitkový workshop., 31. 10. – 1. 11., ČRMD, Senovážné náměstí 24, Praha.
Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.