Barbora Grečnerová, Vladimíra Pavlicová: Masivní vzdělávací kurzy European Schoolnet Academy

úterý 21. října 2014 ·

Aktuální trendy v evropském vzdělávání, tipy a doporučení na zajímavé online nástroje a jejich praktické využití ve výuce, ale také sdílení zkušeností a názorů od učitelů z celé Evropy. To vše nabízí masivní online kurzy, které pořádá sdružení European Schoolnet v rámci European Schoolnet Academy.

Seznamte se s inovativními trendy ve výuce

Moderní technologie přinášejí nové možnosti jak, kdy a kde se lze vzdělávat. Alternativu k tradičnímu vzdělávání tváří v tvář uvnitř školní budovy nebo školicího střediska představují online kurzy. Masivní online kurzy umožňující vzdělávat tisíce účastníků najednou byly rozšířeny především na amerických univerzitách nebo v zemích, které se musí vyrovnat s velkými vzdálenostmi (např. Austrálie). Jejich obliba v poslední době vzrůstá i na evropském kontinentu. Na tuto skutečnost zareagovalo sdružení European Schoolnet (síť evropských národních agentur či ministerstev školství, v níž ČR zastupuje Dům zahraniční spolupráce) iniciativou s názvem European Schoolnet Academy. Jejím cílem je umožnit učitelům základních a středních škol vzdělávat se prostřednictvím masivních online kurzů.

Jeden z prvních kurzů s názvem „Future Classroom Scenarios“, do kterého se na jaře 2014 zapojilo téměř 1 000 účastníků z celé Evropy, se snažil podat odpověď na dvě klíčové otázky:
  • Jak by měla třída budoucnosti vypadat? 
  • Co můžeme změnit v naší každodenní praxi, abychom se tomuto konceptu přiblížili? 
Stále větší důraz je kladen na rozvoj dovedností, čemuž je nutné přizpůsobit nejen výběr aktivit, používaných nástrojů a technik, ale také uspořádání školní třídy. Kurz vycházel z úspěšného evropského projektu iTEC, který rovněž administrovalo sdružení European Schoolnet.
Lektoři kurzu prostřednictvím krátkých videí představili svoji vizi třídy budoucnosti; zdůvodnili, které kompetence považují za nezbytné pro 21. století (spolupráce, komunikace, kritické myšlení, osobní a sociální uvědomění a digitální kompetence); ukázali řadu praktických IT nástrojů a dalších doporučení, kterými se může učitel inspirovat v každodenní výuce. Důležitou roli v kurzu hrála interakce mezi účastníky, kteří své nápady a názory sdíleli formou např. online nástěnek či hlasovacího systému. V průběhu kurzu se konaly také 3 online webináře.

Letos na podzim se nabídka kurzů rozšiřuje a učitelé se mohou zdarma vzdělávat v aktuálních trendech jako je např. zavádění programování do výuky, využití digitálních vzdělávacích her atd. Struktura kurzu je vždy podobná - sestává z 6 až 8 výukových modulů, které se postupně objevují v týdenních intervalech. Modul každý účastník absolvuje svým tempem a v čase, který si sám zvolí. Každý modul je ukončen krátkým kvízem, za jehož absolvování dostane učitel elektronický odznak; za všechny úspěšně absolvované moduly potom certifikát. Učitelé se nemusí obávat vzdělávání v cizím jazyce, videozáznamy je možné přehrát si opakovaně a všemu porozumět. Některá videa navíc obsahují titulky.

Masivní vzdělávací kurzy jsou příležitostí, jak z pohodlí domova absolvovat zajímavé evropské vzdělávací kurzy seznamující s nejnovějšími vzdělávacími trendy. Účastníci v nich získají konkrétní doporučení, jak lze prostřednictvím konkrétních změn inovovat výuku. Dozvědí se také tipy na řadu zajímavých a převážně bezplatných IT nástrojů, a to od lektorů, ale také dalších účastníků kurzu v diskusích.

Pokud se tedy chcete zapojit do dalšího vzdělávání učitelů s evropským rozměrem, zaregistrujte se do některého z dalších kurzů European Schoolnet Academy. Účast ve všech kurzech je zdarma a jejich přehled naleznete na http://www.europeanschoolnetacademy.eu/web/general-navigation/courses.

Podrobnější informace je také možné získat prostřednictvím Domu zahraniční spolupráce, který zastupuje Českou republiku v síti European Schoolnet (www.dzs.cz/eun, euncr@dzs.cz).

GREČNEROVÁ, Barbora. Masivní vzdělávací kurzy European Schoolnet Academy. Metodický portál: Články [online]. 14. 10. 2014, [cit. 2014-10-20]. Dostupný z WWW: http://clanky.rvp.cz/clanek/c/z/19203/MASIVNI-VZDELAVACI-KURZY-EUROPEAN-SCHOOLNET-ACADEMY.html/. ISSN 1802-4785.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.