Přečtěte si: Vodítka ve školkách: Jsou nebezpečná, bouří se rodiče

středa 10. září 2014 ·

Bouřlivou reakci odborníků i veřejnosti sklidila zpráva valašskomeziříčské radnice, která do dvou mateřských školek pořídila "bezpečnostní chodítko pro děti", ke kterému je doslova připoutáno šest dětí.

Z článku EuroZprávy.cz/tl/Mfx v EuroZprávy.cz vybíráme:

Pod zprávou se okamžitě rozpoutala divoká diskuze, kde své rozhořčení dávají najevo nejen rodiče, ale dokonce i odborníci. "Naprosto omezená spolupráce mozkových hemisfér vzhledem k přirozenému rozvoji pohybové motoriky dítěte, procházka nerozvíjí pohybové dovednosti," líčí v diskuzi nevýhody zařízení fyzioterapeutka Věra Bláhová. Podle ní též chodítko omezuje dýchání, práci mezižeberních svalů a asymetricky děti zatěžuje.

"Doporučovala bych dospělým si zkusit v tom chodit. V době, kdy řešíme dětskou obezitu, minimální pohyb dětí a obratnost, mi přijde toto chodítko jako věc, která jde naprosto proti snahám MŠMT (Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy). To stále hlásá více tělocviku ve školách a více investic do rekreačních aktivit. Toto chodítko děti sváže postrojem a přiváže," dodává.


Poznámka redakce: Aktuální akční cena dle Discount School Supply je 129,99 USD, cena v ČR je 5950 Kč.

1 komentářů:

MM řekl(a)...
10. září 2014 v 10:45  

Ano, chodítka jsou nedůstojná, omezující a v některých krizových situacích mohou být i nebezpečná.

Když však vidím, jak dokonce i spousta prvňáků či dokonce druháků na základní škole není schopná akceptovat jednoduchý pokyn, aby šli po chodníku a nevstupovali do vozovky, moc se těm učitelkám v mateřince nedivím.

Možná by byly účinnější postroje pro rodiče, z nichž by nebyli propuštěni dříve, než své dítě naučí poslouchat nejjednodušší příkazy zajišťující elementární bezpečnost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.