Přečtěte si: Řada škol kvůli vyrušování a hrám zakazuje mobily. Nosí si je už i prvňáci

pátek 26. září 2014 ·

Mobilní telefon je už skoro tradiční výbavou školáků v Česku, což se týká dětí už od první třídy. Protože však přístroje ruší nebo odvádí školáky od jejich povinností, řada škol je zakazuje.

Z článku Veroniky Hlaváčové a kov v Rozhlas.cz vybíráme:

Po prázdninách si teď zvyká na dopoledne bez mobilu. Každé ráno ho totiž stejně jako ostatní spolužáci odevzdává do krabice, kterou učitelka zamkne až do konce vyučování do skříně.

Ještě dál zašli na základní škole Ostrovní v Praze 1. Loni tady zapnuté mobily povolovali alespoň o přestávkách, to však kvůli nim podle ředitele Filipa Roubíčka děti nestačily svačit ani chodit na záchod.

„Od letošního nového roku jsme zavedli nové opatření – žáci mají zakázáno v celém areálu školy včetně školní jídelny a školní družiny používat mobily, tablety, sluchátka a podobně,“ popisuje Roubíček.


Poznámka redakce: Podobné zákazy jsou přinejmenším pošetilé a ukazují spíše na neschopnost učitelů a ředitele školy využít nové technologie ve prospěch vzdělávání.

5 komentářů:

xOn řekl(a)...
28. září 2014 v 22:46  

Je hrozně smutné, že se pan ředitel spíš nesnaží nalézt řešení pro využití tohoto obrovského potenciálu. Vím, že to není snadné, ale také vím, že to je možné.

poste.restante řekl(a)...
29. září 2014 v 11:57  

Je především smutné, jak opět zaspalo MŠMT a poslanci stran příslušné legislativy.
Zakazovat mobily je samozřejmě hloupost. Stejně jako vychvalovat jejich skvělé využití ve výuce, pokud pro ně nemáme připravené prostředí.

Školy opět tahají za kratší část provazu a tak se, vcelku logicky, brání. Bohužel nelogickými zákazy. Neřeším teď vyrušování v hodině a neoprávněné natáčení videí.
Když dítku zmizí mobil za 15 tisíc, na kom se přijdou rodiče "zahojit"? - Na škole.
Když se dítko o přestávce přerazí o kabel k nabíječce, čí to bude vina? - Dozorujícího učitele.
Když středoškolák zaviruje školní síť, kdo nahradí škody? - Nikdo.

Já jsem za využívání mobilů, tabletů a spol. při výuce. Ale podle jasných pravidel.

Janek Wagner řekl(a)...
29. září 2014 v 12:36  

"Když dítku zmizí mobil za 15 tisíc, na kom se přijdou rodiče "zahojit"? - Na škole." Stačí pojištění.

"Když se dítko o přestávce přerazí o kabel k nabíječce, čí to bude vina? - Dozorujícího učitele." Nabíjecí místo s USB porty tolik nestojí, může být na stole učitele.

"Když středoškolák zaviruje školní síť, kdo nahradí škody? - Nikdo." Dodavatel nedokonalého řešení.

Jirka řekl(a)...
30. září 2014 v 21:07  

"Když dítku zmizí mobil za 15 tisíc, na kom se přijdou rodiče "zahojit"? - Na škole." Stačí pojištění.

Prosím konkrétně. Který ústav nabízí školám pro obě strany tak výhodné pojištění?
Už dnes se školy děsí úrazů stále méně obratných dětí při běžných sportovních aktivitách, protože tisícikorunová spoluúčast zbytečně vysává už tak napjatý školní rozpočet.

Janek Wagner řekl(a)...
4. října 2014 v 2:02  

Rodiče, kteří dají dítěti mobil za 15K si ho mohou pojistit sami. Nejsem pojišťovací agent, ale stačí se zeptat vaší pojišťovny. Sám jsem byl překvapen, co všechno se dá pojistit a za kolik.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.