Přečtěte si: Chládek má rád jednoduché recepty: tablety a vyšší tresty

úterý 16. září 2014 ·

Komentář Martina Fendrycha: Ministr školství Chládek žádá tvrdší tresty pro útočníky na učitele a vychovatele. Zřejmě věří, že v represi je síla. V ústavu v Králíkách na ni taky věřili.


Z komentáře Martina Fendrycha v Aktuálně.cz vybíráme:

Chládek po incidentu do ústavu vyrazil, podpořil tamní ředitelku Drahoslavu Horsákovou a pravil: „Tvrdé tresty musejí přijít. Nemůžeme dopustit, aby se lidé báli chodit na ulici. Aby se bál ten, kdo dělá svou práci. Skončila doba, kdy někdo zkope vychovatele a my mu zakážeme večerníček.“ Naskočil jako zdatný politický surfer na vlnu pohoršení. Ukázal svaly. Slíbil, že učitelům a vychovatelům zajistí vyšší ochranu.

Jenomže postupně vyplulo na světlo boží, že ústav v Králíkách rozhodně nefungoval, jak měl. Proběhly tam kontroly, které prokázaly, že vychovatelé velmi zle, ba krutě zacházeli s chovanci. Odvolána byla i ředitelka Drahoslava Horsáková. Mluvčí ministerstva školství Klára Bílá k tomu řekla: „Podle kontrol totiž neměla reálnou představu, kam ústav vést a jak řídit tým. Navíc se ministerstvo, inspekce i ochránkyně práv Anna Šabatová shodly na tom, že se v zařízení s dětmi špatně zacházelo.“ Práce ústavu bude postupně utlumena a někdy na konci roku má být zavřen.

Ukázalo se, že děti žily v ústavu v dost katastrofálních podmínkách, byly zavírány na jakousi samotku bez nábytku i na několik dní, byly bity. Inspekce ministerstva školství konstatovala: „Chybí skupinová terapie, arteterapie, zážitková pedagogika, sociální práce či psychoterapeutická činnost... Ředitelka nezajistila programy, které by rozvíjely osobnost dětí, nepracuje s nimi speciální pedagog ani psycholog.“

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.