CERMAT: Výsledky didaktických testů z podzimního zkušebního období maturitní zkoušky 2014 byly zpřístupněny školám

středa 10. září 2014 ·

Ve dnech od 1. do 4. září probíhaly na tzv. spádových školách didaktické testy společné části maturitní zkoušky v podzimním zkušebním období 2014. Testy a jednotlivé úlohy byly centrálně vyhodnocovány a jako v každém zkušebním období maturitní zkoušky prošly následnou ex-post validační komisí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání a Nezávislou odbornou komisí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Komise shledaly testy způsobilé plnit funkci validního zadání dílčích zkoušek maturitní zkoušky konaných formou didaktického testu. Testy i jednotlivé úlohy odpovídají podle stanovisek komisí svou náročností požadavkům kladeným na maturanty platnými katalogy požadavků zkoušek společné části maturitní a všechny úlohy mají jednoznačná řešení.


V podzimním zkušebním období maturitní zkoušky 2014 konalo obě povinné zkoušky společné části formou didaktického testu v řádném termínu celkem 3 687 žáků a 9 667 žáků konalo zkoušky opravné či náhradní. Z celkového počtu 15 712 žáků, kteří byli k didaktickým testům přihlášeni, se 15 % maturantů didaktického testu nezúčastnilo.

Čistá neúspěšnost, tedy údaj, který vyjadřuje vztah mezi těmi, kteří zkoušku vykonali neúspěšně v poměru k počtu žáků, kteří zkoušku konali, byla u žáků, kteří didaktické testy opakovali či nahrazovali, celkem 44,2 %. U prvomaturantů, kteří skládali zkoušku v řádném termínu, činí čistá neúspěšnost 38,7 %.

Údaje o souhrnných výsledcích didaktických testů z jednotlivých předmětů při podzimním zkušebním termínu MZ 2014 jsou zpracovány v přehledné tabulce pod textem.

Výsledek didaktického testu společné části maturitní zkoušky obdrží maturanti, kteří didaktický test konali, formou výpisu výsledků didaktických testů žáka. Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání poskytlo výpisy 10. září školám prostřednictvím informačního systému. Ředitelé škol předají výpisy žákům nejpozději následující den, tj. 11. září 2014. Stejně jako na jaře mají maturanti možnost nechat si výpis výsledků didaktických testů, a některé další výsledkové dokumenty, zaslat na soukromou e-mailovou adresu prostřednictvím výsledkového portálu žáka na adrese vpz.cermat.cz.


1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
11. září 2014 v 14:50  

Podle všeho u opravných testů z češtiny propadlo o 60 % více studentů než vloni - vloni třetina, letos přes polovinu. Procentuelně dokonce víc než v matematice.
Má pro to Cermat nějaké vysvětlení? Prakticky všechno hovoří pro to, že by se neúspěšnost měla spíš snižovat - testy jsou už čtvrtým rokem, maturantů je o pár procent méně, v testech žádná změna. Tak proč ten skok?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.