Zjistěte, jak školy mohou z rodičů vytvořit své spojence

pondělí 18. srpna 2014 ·

Ve středu 27. 8. 2014 proběhne v ZŠ Vratislavova v Praze akce „Škola jako společný projekt“. Jejím cílem je otevřít diskusi o tom, co od sebe učitelé a rodiče navzájem potřebují, aby mohli společně pozitivně ovlivňovat klima školy a vyhnuli se konfliktům a nedorozuměním v komunikaci. Setkání se budou účastnit rodiče, ředitelé škol a učitelé, kteří budou moci pod vedením zkušených lektorů sdílet své zkušenosti a názory. Setkání organizuje Vzdělávací program Varianty společnosti Člověk v tísni, o.p.s. ve spolupráci s organizací EDUin, o.p.s. Akce se bude konat v prostorách ZŠ Vratislavova na Praze 2 od 14 do 17 hodin.


„Spolupráce školy a rodiny se ukazuje jako stěžejní pro kvalitu školství, je to také podmínkou pro kvalitní inkluzivní vzdělávání. Proto jsme se rozhodli uspořádat setkání na téma spolupráce mezi rodinou a školou před začátkem školního roku,“ říká Alena Felcmanová, koordinátorka projektu vzdělávacího programu Varianty společnosti Člověk v tísni. Vzdělávací program Varianty vydal v loňském roce k tomuto tématu příručku Rodiče nečekaní spojenci, která shrnuje principy spolupráce a komunikace a možnosti zapojení rodičů do aktivit školy.

„Konflikty mezi rodičem a učitelem vznikají často pouze z nedorozumění a díky vzájemným předsudkům obou stran. Učitel může vnímat náměty ze strany rodiče jako kritiku své práce a rodič leckdy přichází s očekáváním, že bude odmítnut. Rodiče mohou přinést do školy řadu podnětů a pomoci v situacích, které se týkají jejich dětí, protože oni je znají nejlépe,“ vysvětluje Libor Kočí, manažer značky Rodiče vítáni ze společnosti EDUin.

Součástí odpoledního programu bude workshop Co potřebují rodiče od školy a co škola od rodičů?, který povede psycholog David Čáp. Představí se také Základní škola Jedna radost, která zahájí svůj provoz 1. září v Poděbradech. V této škole se rodiče přímo podíleli na tvorbě školního vzdělávacího programu. Kateřina Círová, aktivní maminka a učitelka v jedné osobě, představí koncept rodičovských kaváren, jejichž zavedení iniciovala v ZŠ Kunratice v Praze. Tyto neformální semináře mají rodičům zprostředkovat informace například o tom, podle jakých metod se ve škole učí, a řadu dalších témat.

Během odpoledne bude probíhat paralelní program pro děti na téma Co byste chtěli ve škole zažít. K dispozici budou také informační stánky vzdělávacího programu Varianty s projektem Rodiče nečekaní spojenci a společnosti EDUin, která uděluje školám značku Rodiče vítáni.

Program ke stažení (PDF)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.