Dluhy kvůli školní výbavě

úterý 26. srpna 2014 ·

Konec letních prázdnin se pomalu blíží a děti opět čeká deset měsíců školních povinností, na které je rodiče musí řádně připravit. Tyto přípravy ovšem stojí rozpočet rodin školáků několik tisíc korun, nemluvě o finančních výdajích, které je třeba vynaložit během samotného školního roku. Někteří z nás si tak budou muset sáhnout hlouběji do kapes. Podle interních průzkumů společnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) se téměř 8 % zadlužených osob dostalo do finančních potíží kvůli půjčce související s výbavou pro děti.


Náklady na školáka rok od roku rostou. Zatímco před pěti lety činily průměrně 2 500 Kč na jednoho školáka, loni to bylo až 8 400 Kč, přičemž letos by mělo opět dojít k jejich navýšení. Může za to růst cen školních pomůcek, ale také těsné propojování výuky a technologií. Často se tak nejedná už jen o nákup aktovky, sešitů, psacích potřeb, apod., ale také i počítačů, notebooků, tabletů či různých vzdělávacích programů, čímž se celkové náklady mnohonásobně navýší. Další tisíce pak rodiče utratí za stravování svého dítěte ve školní jídelně, příspěvek na SRPŠ, družinu, pobyt v přírodě, lyžařské kurzy či mimoškolní aktivity.

Problémem při financování aktivit dětí mohou být emoce. Pokud dítěti bude ve výbavě něco chybět nebo to bude viditelně nízké kvality, může se stát středem posměchu. Toho jsou si rodiče do určité míry vědomi. Rodiče chtějí pro své dítě to nejlepší a jsou schopni se kvůli zajištění dobré školní výbavy i zadlužit. Potvrzují to také interní statistiky společnosti KRUK, podle kterých se 8 % lidí zadluží právě za účelem nákupu školní výbavy pro svého potomka, 5,5 % z nich přitom vypůjčené peníze použije na nákup elektronického vybavení.

„Každý z nás chce pro své děti to nejlepší a jsme schopni se kvůli tomu i zadlužit. Často si ovšem neuvědomujeme, jak velké finanční potíže mohou tyto dluhy způsobit. Důvodem neschopnosti splácet mohou být vysoké úroky, nedostatečné finanční prostředky z důvodu výpadku příjmu, či roztočení dluhové spirály,“ uvedla Veronika Kuřinová ze společnosti KRUK.

Rodiče by si tak nejprve měli uvědomit, kolik mají dostupných finančních prostředků na nákup školní výbavy pro své děti a této částky se držet. Mohou tak učinit například sestavením domácího rozpočtu. Jistou možnost představuje také pravidelné odkládání peněz bokem během celého roku, které zajistí, že rodiče nepocítí úbytek financí tak tvrdě. Výhodu představují i reklamní letáky, díky nimž lze zakoupit stejný produkt za výhodnější cenu a tím ušetřit. Pokud mají rodiče více dětí, mohou děti školní výbavu vzájemně sdílet.

O společnosti KRUK
Společnost KRUK Česká a Slovenská republika s.r.o. (KRUK) je členem skupiny KRUK – mezinárodní společnosti, založené v roce 1998 a působící v České republice, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. Společnost KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a dalších služeb. Motto společnosti „Pomáháme splatit dluhy“ je výsledkem inovační politiky orientované na smírná řešení. Partnerský, osobní přístup k zadluženým osobám či firmám a pochopení jejich situace jsou hlavní přednosti, kterými se KRUK vyznačuje. Cílem tohoto přístupu je motivovat zadlužené osoby k zahájení jednání o splacení dluhů ve formě splátek, které si mohou dle své aktuální finanční situace dovolit. Více informací o společnosti KRUK je k dispozici na webu www.cz.kruk.eu.

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. srpna 2014 v 1:10  

Jojo, není nad bezplatné školství.
Pominu úsměvné započítávání obědů do sumy výdajů na vzdělávání dětí a mládeže. Pokud jsou ale rodiče ochotni financovat vše, co si který inovační potřeštěnec navymýšlí, pak ať jdou klidně žebrotou.
Výuku těch našich moderních technologií mám koncipovánu tak, že to rodiče žáků nestojí ani korunu. Pokud do něčeho cpou peníze, pak jen buď z rozmaru svého nebo svých dětí.

Jana Karvaiová řekl(a)...
26. srpna 2014 v 14:04  

No já má tu zkušenost, že když jsme žákům zajišťovali nákup sešitů za velkoobchodní ceny,tak nám rodiče ještě nadávali.Takže ať si trhnou. Já jsem taky matka.Naučila jsem děti, že od 2. třídy dostávali kapesné, ze kterého si potom financovali pomůcky.Nejdřív jen tužky,gumy,později i ostatní. To byste se divili,jak si to vše šetřili a opečovávali. Znám děti se sociálně slabých rodin, které mají i několikrát do roka nové vodovky a jiné,protože to vše hned ztratí nebo rozflákají. A tablety.počítače apod. se snad nikde na škole netroufnou nařídit kupovat.To je kec. A jestli rodiče nemůžou rozdýchat, že jejich dítko nemá to samé jako nějaký mladý "zbohatlík",tak jsou hloupí a ať se teda zadlužují.
Na druhou stranu, nepopírám, že střední už stojí peněz dost,a to stravování taky není zadara a ještě zapomněli připočítat dojíždění. To je taky pálka, u mě desítka ročně na dvě děti(12 km).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.