2. 9.: Vzdělávání na Pupku světa (beseda)

sobota 30. srpna 2014 ·

Jeden z nejčastějších dětských snů je navštívit Velikonoční ostrov – tajemné místo, nejodlehlejší na celé planetě. Jeho obyvatelé se učí žít nejen s pravěkými sochami, ale i dědictvím moderní doby – totální ekologickou katastrofou nebo politickou správou vedenou ze Santiaga de Chile - místem vzdáleným geograficky více nežli je Moskva od Barcelony, ještě více však kulturně.


Možná máme s tímto místem společného více, než nás na první dobrou napadne. Možná potřebujeme poodstoupit od sebe samých, abychom si uvědomili, že nejsme pupkem světa.

Pro vzácného hosta, pana Nikolase Soler Hotu, průvodce cizinců při návštěvě Velikonočního ostrova, jsme připravili několik otázek:

  • Jak se promítají aktuální problémy Velikonočního ostrova do cílů ve vzdělávání? Udělali jste ve vzdělávání v posledních desetiletích nějaké důležité změny? Proč?
  • Kdo učí učitele? Co musí dobrý učitel umět?
  • Jak vypadá systém pro dítě? V kolika letech přechází od rodiny do vzdělávací instituce, kolik času tam tráví, co se očekává od rodičů?
  • Jaká je skladba vyučovacích předmětů? Jaký je v jejich obsahu vzdělávání poměr toho, co se děti učí výhradně na ostrově a co se děti běžně učí i v jiných zemích na světě?
  • Co se každý Rapanujec musí naučit jinde než ve škole?
  • Kolik let je povinná školní docházka, kam mohou jít děti studovat po ukončení základního vzdělávání?
  • Přináší vyšší vzdělání nějakou výhodu? Proč?

Poslechnout odpovědi a položit své otázky mohou všichni zájemci, kteří trefí do nově otevřené školy.

Akce probíhá v rámci kulturní návštěvy Královny Velikonočního ostrova, při které je partnerem pro vzdělávání Škola Můj Projekt.

Vzdělávání na Pupku světa

Úterý 2. září 2014, 16-18 hod.

Škola Můj Projekt, www.skolamujprojekt.cz

Schulhoffova 844/2, Praha Jižní Město

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.