Václav Klaus ml.: Konečně reálný program z MŠMT - sebrat peníze soukromým a církevním školám

pondělí 21. července 2014 ·

Od voleb uběhlo 3/4 roku a tak má Sobotkova vláda skoro pětinu svého působení za sebou.


V oblasti školství pokud pomineme změť každotýdenních „převratných“ návrhů doprovázených okázalými tiskovými konferencemi, zůstane vidět podstata politického odkazu ministra Chládka:

  1. Předchozí vlády a ministři školství vše dělali špatně, ba napůl zločinně, kterýmižto obviněními a podezřeními je třeba neustále krmit média, aby se nevěnovala reálným problémům školství, se kterými si ministr neví rady.
  2. Ministr by rád přece jen něco praktického učinil a změnil, ale co? Vždyť je to vše tak složité a komplikované.

Ale teď konečně našli jedno téma, které je dost jednoduché a bude se líbit: Sebrat peníze soukromým a církevním školám.

Prakticky to sice přinese (jak ukážu níže), jen okamžitý prudký nárůst výdajů státního rozpočtu, ale to je přece jedno. Volby socialisté vyhráli s heslem „zrušíme církevní restituce“, což zcela opustili. Tak aspoň zavaří paní učitelce na církevní škole. A školy buržoustů se s tím svezou taky, vždyť co.

U základních škol je na soukromých a církevních školách asi jen 1 % všeho žactva (velmi málo), kdežto u středních škol skoro 13 % (docela dost). Přitom církevních škol je mnohem méně než soukromých.

U středních škol jde velmi často o školy odborné a často se tam neplatí žádné školné.

V jediných zveřejněných výsledcích státních maturit dopadly církevní školy nejlépe ze všech typů škol a řada soukromých škol okupovala medailová místa v jednotlivých krajích (v Čechách, nikoli na Moravě; pro úplnost)

Aby měla v ČR soukromá škola nárok na příspěvek od státu (příspěvek na žáka), musí plnit naprosto všechno jako školy státní (počet hodin, jejich skladba, hygienické a jiné materiální požadavky na výuku...) a mít nadprůměrné hodnocení České školní inspekce. Když toto vše splní – obdrží 90 % takzvaného normativu na žáka. Vedle stojící „normální“ škola obdrží 100 % bez ohledu na cokoli.

Stát tedy podporuje vzdělávání konkrétních dětí (že se naučí „číst, psát a počítat“), u soukromých institucí trochu méně. Stát vynakládá naše daně skutečně proto, aby se děti něco naučily, nikoli aby podporoval takové či onaké školní instituce, bez ohledu na to, jestli jsou zřízeny krajem, obcí či sdružením tatínků.

Hlavním argumentem pro tento stav obvykle bývá fakt, že i na soukromé škole mají děti tatínka a maminku, kteří platí daně a proč by z těch daní tedy stát přispěl na vzdělání jejich dítěte nic, kdežto na dítě souseda 40 000,- ročně.

Na tento argument se nedá mnoho říci.

Hlavním argumentem proti, je fakt, že třeba v USA nedostávají privátní školy lautr nic. Tam ale pak mohou učit, co chtějí a jak chtějí a vedle drahých kvalitních škol, tam pak najdeme i obskurní „církevní“ školy, třeba pro Amisch people (velmi náboženské vesnice v USA, kde je dosud zakázáno používání elektřiny, aut a další techniky).

Jenomže i u nás (hlavně v Praze) je řada privátních škol zcela mimo český školní systém a nedostávají od státu ani korunu.

My se ale bavíme právě o školách uvnitř systému, kde učí přesně to, co stát chce a ty školy již mnoho let existují, pracují na nich tisíce učitelů (úplně stejně či více jako jejich „státní kolegové“). Těmto školám chce nyní ministr odebrat 10-50 % jejich příspěvku na žáka, což znamená pro většinu z nich likvidaci během roku či dvou.

Co přinese likvidace těchto existujících škol pro stát finančně?

Vezmu si za příklad školu, kterou jsem vedl a jejíž finanční výsledky si každý může najít ve veřejných Výročních zprávách. U ostatních škol by to bylo podobné, byť absolutní čísla o něco menší.

Chodilo k nám skoro 800 žáků a studentů a měli jsme nejvyšší hodnocení kvality České školní inspekce – brali jsme tedy 90 % příspěvku na žáka. V souhrnu skoro 30 milionů ročně (příspěvek je asi 40t., 90 % zhruba 36t.).

Zaměstnávali jsme zhruba 150 lidí a odváděli na daních a sociálním a zdravotním pojištění v úhrnu také zhruba 30 milionů ročně. Obrat společnosti byl přes 120.

Když by se taková škola zavřela, není to „nula od nuly pošla“ 30 minus 30. Stát by pochopitelně neměl ty daně (minus 30 milionů), ale všechny děti by logicky přešly na státní školy a stát by na ně okamžitě začal platit stoprocentní normativ, tedy ne 30, ale přes 33 (minus další 3 miliony). Takže jsme na 33 milionech, u všech škol by to dělalo přes půl miliardy, okamžitého minusu pro státní rozpočet. A další rok zase. K tomu si připočtěte 150 nezaměstnaných, ve všech školách tisíce lidí, kteří dosud brali slušnou mzdu a živili své rodiny.

Ale stát to patrně lehce ustojí a o tyto fiskální „podrobnosti“ se nikdo nebude zajímat.

A bude to populární.

Já bych přesto radši zavíral školy, kde neudělalo maturitu 60 % studentů.

Mgr. Václav Klaus
expert ODS pro oblast školství, vzdělání, věda a výzkum

8 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
21. července 2014 v 15:09  

"Od voleb uběhlo 3/4 roku a tak má Sobotkova vláda skoro pětinu svého působení za sebou..."

... a ministr školství díky své neutuchající aktivitě vše, co si naplánoval, z 80 % splněno. Za 1/4 roku dodělá zbývajících 20 % a pak už bude chodit jenom hrávat propagační fotbálek. Už, aby to bylo.

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. července 2014 v 23:31  

Vzpomínám-li si dobře, ještě nedávno byl pan mladší Klaus podepsán jako 'mluvčí ODS pro oblast školství'. A teď tedy nevím, jestli povýšil, a nebo jestli degradoval. Čert aby se v tom vyznal.
Už dříve jsem tu nadhodil otázku, je-li víc expert, konzultant nebo mluvčí. Ale asi v tom není jasno obecně. Víte, něco jako Výsost, Jasnost, Osvícenost... a tak podobně.

Simona CARCY řekl(a)...
22. července 2014 v 7:25  

Obavam se, pane Blaho, ze jste trochu mimo. Podstatou neni, jak nazyvat mladsiho z Klausu, ale to, jake skody napacha starsi z Chladku. A v tom je Klausuv komentar naprosto, ale naprosto presny.

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. července 2014 v 9:53  

To tedy promiňte, paní Carcy, ale v míře odbornosti komentátorů musím mít naprosto a zcela jasno. Dost na ni dám, totiž.
Z přemíry nedostatku času se články tlachalů, cintalů, plkalů a pytliků vůbec nezabývám. Byť by analytickým zlatem psali.
V každém případě jde v těchto případech spíš o to, jak se kdo při svojí identifikaci sám nazývá, a za koho se tedy i považuje, víte?

mobile řekl(a)...
22. července 2014 v 12:42  

Pane Pytlíku, to je skvělé, že jste se přiřadil k tlachalům, cintalům a plkalům, taky mám někdy ten pocit když čtu Vaše reakce ....

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
22. července 2014 v 12:53  

Děkujeme panu Pytlíkovi, že se přiznal, že se nezabývá pytlíkovinami :-) :-)
No k věci. Pan Klaus má bohužel pravdu. Válka Růží proti podnikání a všemu soukromému začala. Státní je "hodný", soukromý je "zlý". Již vzhůru psanci této země, prapory revoluce po celé zemi, více píce republice, komunisti jsou při té husté oranžádě dost vybledlý.

Zákon o dětských skupinách, který podobně jako v roce 1972 pod hlavičkou hygieny likviduje cokoliv skautské a zálesácké, a hlavně žádné vlastní iniciativy rodičů či kohokoliv, no kde to žijeme? Ve svobodné zemi???? A likvidace 13% nestátních středních škol? No jasně. To jsou ty děti co chybějí v krajských oranžových státních školách. A že jsou mezi nimi také neziskové organizace? To nás nezajímá. Učitelé soukromých škol nakupte kožichy a přineste si do školy vlastní židle, hurá.
Proberte se ovečky, vždyť tu jde o princip, o pošlapávání práv a o tupý návrat k šedi a nudě a hlavně poslušnosti k panstvu. A povšimněte si prosím názorů všemi oslavovaného ANO. nemakající nepolitici to oboje podporují. FUJ! Příště volím Marťany.

Nicka Pytlik řekl(a)...
22. července 2014 v 13:31  

taky mám někdy ten pocit

Jaképak 'někdy'? Tak schválně, uveďte, pane mobile, pár případů, kdy jsem se k nim neřadil.
Aspoň si na nic nehraju. A dost mi vadí, když se do sféry mých zájmů montují i všichni ti expertí, konzultantí a mluvčí.

Unknown řekl(a)...
24. července 2014 v 7:53  

Dobré aritmetické cvičení, ale realita je, pane Klausi, jinde. Jistě víte, že rozpočet školství se z roku na rok neodvíjí od vývoje počtu žáků. Řečeno jinak: na státní rozpočet to dopad mít nebude, jenom mírně klesne souhrnný normativ. Změna je tak kosmetická, že se toho nikdo nevšimne. Jen na krajských školách bude více žáků ve třídách. Tady míříte do plných.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.