Přečtěte si: Stát nechce dotovat střední školy, jejichž absolventi končí na úřadech práce

pátek 11. července 2014 ·

Premiér Bohuslav Sobotka pokračuje v bilančních návštěvách resortů. Dnes se sešel se svým spolustraníkem, ministrem školství Marcelem Chládkem. Probírali například změny ve financování základních a středních škol s ohledem na trh práce. Předseda vlády považuje za důležité také dokončit novelu zákona o vysokých školách.


Z článku Věry Masopustové a Elišky Malínské v Rozhlas.cz vybíráme:

Podle Chládka by měly díky reformě zmizet ty obory, jejichž absolventi končí v téměř vždy na úřadech práce.

„To by byl stát hloupý, kdyby platil takovou školu, která v podstatě vyrábí další nezaměstnané,“ myslí si ministr školství. O státní podporu by se ale podle Chládka neměly bát školy, které navštěvují hendikepované děti.

10 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
12. července 2014 v 22:28  

Stát nechce dotovat střední školy, jejichž absolventi končí na úřadech práce

A po kolika asi tak letech neúspěšných vysokoškolských studií se to bude ještě sledovat?
A neměla by být práce mimo obor studia jen za půl bodu?

poste.restante řekl(a)...
13. července 2014 v 1:07  

Odborník: Některé věci jsou složitější

Změny v oblasti školství dlouhodobě sleduje obecně prospěšná společnost EDUin, která se zabývá koncepcí českého vzdělávání. Její zástupce Tomáš Feřtek považuje za největší nedostatky nerovnost ve vzdělávání, nízkou podporu učitelů a špatné vedení škol.


Takže už ne mluvčí, už ne zástupce, ani ne konzultant.
Pan Feřtek už je ODBORNÍK na vzdělávání.

Gustav řekl(a)...
13. července 2014 v 7:26  

"Pan Feřtek už je ODBORNÍK na vzdělávání." O tom, pane kolego, nepochybujte. To máte jeden digitální odznáček ke druhému digitálnímu odznáčku a díky neformálnímu vzdělávání máme najednou odborníky, kam se podíváme. A to je ona nová doba, kdy jen pedagogičtí zpátečníci nejásají. Můžeme chtít víc?

Unknown řekl(a)...
13. července 2014 v 7:44  

skvělá zpráva! zůstanou nám v této zemi pouze gymnázia a všichni budou gymnazisty,čímž se zvedne vzdělanost národa!zároveň skončí nejmasovější učebně-maturtiní obor kuchař-číšník jehož absolventi mají,alespoň dle úp minimální uplatnění....

Unknown řekl(a)...
13. července 2014 v 11:04  

13. července 2014 7:44

Ony některá osmiletá vesnická gymnázia jsou vskutku velmi kvalitní výběrové základní školy.

Unknown řekl(a)...
13. července 2014 v 11:04  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Eva Adamová řekl(a)...
13. července 2014 v 11:57  

"Sobotka svého stranického kolegu pochválil za nasazení a aktivitu."

Odjakživa platilo, že nejnebezpečnější je aktivní blb.

Dobeš sice chrlil nápady, ale pak si většinou nechal poradit a z mnoha věcí vycouval.

Chládek rychlostí blesku prosazuje svoje nepromyšlené nápady, které budou mít v praxi celou řadu nepříjemných efektů, přímo do zákonů. Jenom, aby se mu to po splnění 100 % toho, co naslibovali ve volebním programu, celé nerozsypalo.

Dick řekl(a)...
14. července 2014 v 6:58  

Myslím, že jde opět o nepromyšlený krok. Již zmiňovaní kuchaři sice na jedné straně končí na ÚP, ale na druhé straně se jich taky mnoho hledá. Nebude to třeba tím, že absolventi oboru prostě neumí vařit?
Obávám se, že MŠMT opět rozhodne od stolu podle situace v Praze. V různých regionech může být situace různá. MŠMT také zřejmě odepíše tímto způsobem obory podle RVP - ale u některých ŠVP se může hodně lišit zaměření (např. Ekonomika a podnikání). No a absolventi některých zaměření vůbec nemusí končit na ÚP.
Je třeba také brát do úvahy, že v některých oblastech je nezaměstnanost vyšší a tím i podíl absolventů na ÚP bude vyšší.
Spíš bych podpořil mimo žádaných profesí (kominík, zedník, tesař)i obory, které jsou univerzálnější a absolvent si může najít práci ve více odvětvích.

Unknown řekl(a)...
15. července 2014 v 9:02  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
15. července 2014 v 9:02  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.