Petice: Změňte zákon o dětských skupinách!

čtvrtek 17. července 2014 ·

Poslanci ČSSD a ANO prosadili zákon, podle kterého bude jedinou povolenou formou pravidelné péče o malé děti tzv. dětská skupina. Hrozí tak například zánik nejméně tří tisíc míst pro děti navštěvující lesní školky. Zákon nyní čeká na schválení Senátem - je to poslední šance na jeho změnu nebo zamítnutí.

Pro změnu či zamítnutí zákona existuje řada důvodů:

  1. Je třeba zachovat to, co dobře funguje a nelikvidovat rodiči osvědčená zařízení, která mají jiné parametry než dětské skupiny. Dětské skupiny jsou vítány, řadě rodičům mohou pomoci, ale nemá to být to jediné, co je mimo mateřských škol v péči o děti možné.
  2. Veřejnost se nedozvídá úplnou pravdu – zákon je prezentován jako nová alternativa, ve skutečnosti je to omezení současných možností – dětské skupiny budou jedinou schválenou formou péče o děti, všem jiným hrozí vysoké sankce.
  3. Poslanci slibovaný rok na vyřešení situace lesních MŠ je nereálný optimismus a politický alibismus. Asociace lesních MŠ usiluje o legislativní ukotvení lesních školek od svého vzniku v roce 2011, postoj klíčového Ministerstva zdravotnictví se postupem času mění k horšímu, nyní otevřeně říká, že nelze ustupovat z nastavených parametrů pro MŠ a dětskou skupinu. Jak to tedy mohou zákonodárci do roka vyřešit?
  4. Rušit existující zařízení je plýtvání prostředky, a to často i z veřejných zdrojů. Řada organizací vybudovala zázemí dle vzoru zahraniční i domácí dobré praxe, nikoli podle parametrů dětské skupiny, nyní by byly nuceni je zavřít nebo nákladně přestavovat.
  5. Je otázka, kolika rodičům dětské skupiny skutečně pomohou, pokud se vlivem zákona se jiné již existující možnosti zavřou.

Online petici naleznete na e-petice.cz/petitions/zachovejme-lesni-materske-skolky-.html.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.