Přečtěte si: Přijímací zkoušky na víceletá gymnázia jsou bojem o poziční výhody

středa 4. června 2014 ·

Na vysokou školu se hlásí téměř 100 % absolventů víceletých gymnázií, 90 % čtyřletých gymnázií, 72 % středních odborných škol s maturitou a 35 % středních odborných učilišť s maturitou. Podobně nerovnoměrně je také samotné přijetí na vysokou školu.

Z článku Tomáše Katrňáka v DeníkReferendum.cz vybíráme:

Výhoda není dána samotným vzděláním, ale tím, jak si v rámci stejného stupně vzdělání moje konkrétní vzdělání stojí. Tedy „jaké“ nebo přesněji řečeno „kolik“ mám vzdělání vzhledem k ostatním. V tom spočívá pointa relativního pojímání vzdělání. Zaměstnavatelé zhodnocují jiné aspekty vzdělání dnes a jiné budou zhodnocovat zítra, protože trh práce se proměňuje. Začneme-li takto vnímat vzdělanostní stupně v době vzdělanostní expanze, mnohé z toho, co nám zůstává zastřeno, se projasní.

Z tohoto úhlu pohledu se vraťme k tomu, co se každoročně odehrává u přijímacích zkoušek na víceletá gymnázia. Není to pak boj o vyšší vzdělání potomků, je to boj o jejich poziční výhodu ve srovnání s ostatními maturanty. Nejde totiž již o to, zdali dítě maturitu získá nebo nikoliv (tu získá při vzdělanostní expanzi v každém ohledu), ale o to, jaká maturita to bude. Přesněji řečeno z jaké školy. A maturita z víceletého gymnázia znamená ve srovnání s jinými maturitami poziční výhodu.

2 komentářů:

Ondřej Šteffl řekl(a)...
4. června 2014 v 16:17  

Problém všech těch statistik trochu je, že nevíme, jak by děti, které jsou na VG dopadly, kdyby byly na normální ZŠ. Takže nevíme, zda jejich "poziční výhoda" je dána rodinou a předpoklady nebo VG. Asi platí obojí. Ale z dat, které já znám, se mi zdá, že vliv samotné školy (VG) je v průměru malý.

A druhý háček je v tom průměru. Jsem si jist, že u některých dětí je ten vliv školy docela velký, ale jiných dokonce záporný, což je v průměru trochu víc než nula, ale pro konkrétní dítě se z toho předem nedá nic soudit.

Milan Keršláger řekl(a)...
4. června 2014 v 22:36  

Máme ve škole třídy, kde vliv úrovně kolektivu je extrémně destruktivní. Máme třídy, kde je radost pracovat, protože - světe div se - větší vliv zde mají "tahouni", než "flákači". A jsou třídy, kde třídní usiluje o vyloučení černé ovce, což má vždy na kolektiv pozitivní vliv (ohledně ochoty studovat, nálady ve třídě a tím i celkové atmosféry). Jen hloupá společnost usiluje o integraci a šedivý průměr. Chytrá společnost usiluje o to, aby "ti, kteří na to mají" byli odděleni a aby jim někdo "šlapal po krku" a vymačkal z nich to nejlepší (a nenechal je flákat, protože "se nemusejí učit).
Kam patří státní maturita, křečovitá integrace a pláč na "vysáváním základek víceletými gymnázii", je nasnadě.
Jistě, i hloupější potřebují vzory, ale uvědomme si, že i tom přesátém zbytku jsou lepší a horší.
Někdy mi přijde, že naše politická elita baží po sloučení lékařských fakult s učilišti, aby to těm hloupějším nebylo líto (analogie integrace pomocných škol, ZŠ a víceletých gymnázií).
To, co nám chybí, je možnost nabídnout těm horším, aby se mohli vydrápat svojí pílí výše. Zatím to však (bohužel) je tak, že kdo kvůli třeba nevhodnému sociálnímu prostředí spadne do pomocné školy, už se tam odtamtud nedostane... což je snad ještě větší hřích našeho současného školství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.