Přečtěte si: "Maturita pro každého" je nebezpečný nesmysl

úterý 24. června 2014 ·

Výsledky letošních maturit hovoří samy za sebe. Alarmující není jen to, že propadlo 19 % studentů, ale zaráží především kolosální rozdíl mezi různými typy škol. Zatímco gymnazisti odmaturovali bez větších problémů, v nástavbových oborech jich propadlo téměř 45 %. Není načase si přiznat, že koncept "maturita pro všechny" je už neudržitelný?


Z článku Oldřicha Mazala v blog.iDNES.cz vybíráme:

Hon za tituly pak vede k absurdním situacím, jako třeba tehdy, když vysocí úředníci a důstojníci policie najednou dostali povinnost si doplnit vzdělání, protože jinak by si nemohli udržet svou funkci. Tak si honem sežeňte bakaláře z nějakého oboru typu "státní administrativa" z víkendové vysoké školy v Horní Dolní, nebo ještě lépe doktorát z práv v Plzni. Hlavně musíte mít papír, že máte "vejšku" protože jinak už nejste kompetentní.

Pokud budeme kvalitu školství měřit čistě počtem lidí, kteří z něj vylezou s nějakými zkratkami před nebo za jménem, tak jsme na cestě do pekla. Místo toho, abychom se ptali, co by člověk na nějaké pozici měl znát a umět, tak se ptáme, jaký papír pro danou pozici potřebuje. Pokud tedy má mít maturita nebo vysokoškolský titul ve společnosti nějakou cenu, tak - bohužel - nemohou být pro každého. Což nám bohužel pokazí nejrůznější "ukazatele vzdělanosti"...

1 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
25. června 2014 v 10:01  

Tady je pěkně vidět, jak někteří opravdu blbnou:
http://formankova.blog.idnes.cz/c/414982/Povinna-maturita-z-matematiky-je-diskriminacni.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.