Lektorky Adry i v tomto školním roce přednášely školákům i budoucím pedagogům

čtvrtek 19. června 2014 ·

Témata, jako je dětská práce, třídění odpadů, chudoba nebo fair trade, zařazují do svých vzdělávacích aktivit všechny školy. Vždyť jsou také stále víc aktuální. Jak udělat takovou výuku pro žáky atraktivní a inspirovat je, aby o světových souvislostech skutečně přemýšleli, to na svých lekcích učí budoucí pedagogy lektorky Klára Vacková a Šárka Hauznerová.


Jeden ze seminářů pro studenty pedagogiky se uskutečnil nedávno v Hradci Králové. „Když se dětí zeptáte, zda mají rády banány, všechny řeknou, že ano. Když jim položíte otázku, odkud vlastně banány pocházejí a kdo je vypěstoval, zavládne ticho. Děti bývají překvapené, kolik kilometrů se jejich svačina nacestuje, než se dostane k nim domů. A ještě víc, když jim spočítáte, kolik přeprava exotického ovoce stojí peněz a kolik nafty se při tom spálí. Na takových příkladech mohou učitelé snadno poukázat na to, že svým každodenním jednáním ovlivňujeme životní prostředí a svět více, než si myslíme. “ říká Šárka Hauznerová.

Globální rozvojové vzdělávání však není jen o životním prostředí. Zabývá se také příčinami válečných konfliktů nebo řešením otázek jako je chudoba, negramotnost atd. „Díky tomu, co se kluci a holky dozvědí, by se mohli chovat ke svému okolí ohleduplněji. Budou jednat s tím, že jsou součástí velkého celku a že jejich jednání může ovlivnit dění na opačném konci světa,“ vysvětluje lektorka a dodává, že každý z nás může denně učinit maličkost pro to, aby byl svět spravedlivější a udržitelnější.

Budoucí pedagogové se na semináři seznámili s různými herními technikami, dostali také materiály, které budou moci použít pro přípravu do svých hodin.

Přednášky a semináře pod jednotným názvem „Opravdový svět“ pořádá humanitární organizace ADRA nejen pro pedagogy, ale také přímo pro školy. Programy přizpůsobuje podle věku žáků. Jejich přehled najdete zde: http://www.adra.cz/opravdovysvet/nabidka-pro-skoly.

Přednášky Opravdového světa slyšelo v letošním školním roce:

  • 934 dětí v mateřských školách
  • 2 132 žáků na základních školách
  • 687 studentů na středních školách
  • 125 budoucích a 40 aktivních pedagogů

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.