Přečtěte si: Za mládež testovatelnější!

středa 7. května 2014 ·

Je pochopitelné, že to, co se snaží ministr školství Marcel Chládek vyvrátit především, je podobnost projektu státních přijímaček a státních maturit. Ty se staly etalonem zdlouhavosti a rozpačité realizace s mnoha chybami a sporným výsledkem. Nápad zavést jednotné přijímací testy pro všechny střední školy s maturitou se opravdu v mnohém liší, například už dnes existuje elektronický testovací systém, který by se dal k tomuto účelu použít, ale bohužel podobností a vážných rizik je mnohem víc.


Z komentáře Tomáše Feřteka v Lidových novinách vybíráme:

Je to o to absurdnější, že ministerstvo nedávno oznámilo, že už nepočítá s plošnými testy v pátých a devátých třídách. Kvalitu vzdělávání bude ověřovat na vybraných vzorcích žáků. Správné a osvícené řešení v souladu s evropskými trendy. A najednou tu máme nápad, že na konci deváté třídy fakticky otestujeme celou žákovskou populaci ze dvou tří předmětů a tato zkouška ovlivní jejich další život. Kdo požadavky státu nesplní, jde na učiliště, kdo uspěje na tolik a tolik procent, může na průmyslovku, od tolika procent na gymnázium. Kam se poděla snaha dát ředitelům možnost, aby si vybírali uchazeče i podle jiných kritérií než jen prospěchu a výsledku testů? Ano, změňme systém financování regionálního školství, ať nejsou ředitelé nuceni brát kohokoliv jen kvůli penězům. Ale nasadit jim státní chomout pravidel, koho smějí a nesmějí přijmout?

2 komentářů:

M.Kalvach řekl(a)...
7. května 2014 v 12:52  

Systém elektronického testování, pro nějž hledá ministerstvo horko těžko uplatnění, nejde bez zásadních změn (v podílu cca 75% přestavby) použít. Nevyhovující bezpečnost, nedostatečná robustnost, nevhodnost pro celoplošné nasazení - to jsou hlavní diskvalifikační hlediska. Tím, že Feřtek soustavně tvrdí, že to jde použít, tím se chová jako Pepík Goebbels, ale pravdu nepředělá.

Eva Adamová řekl(a)...
7. května 2014 v 13:50  

"Je to o to absurdnější, že ministerstvo nedávno oznámilo, že už nepočítá s plošnými testy v pátých a devátých třídách. Kvalitu vzdělávání bude ověřovat na vybraných vzorcích žáků."

Absurdní spíš je, že Feřtek tvrdí něco, co není pravda. Pravdou je, že plošné testy z M, ČJ a AJ mají probíhat jednou za čtyři roky. Pouze ve zbývajících letech mají probíhat testy z jiných oblastí na vybraných vzorcích žáků.

Jinak naprostý souhlas s panem Kalvachem v tom, že NIQES nelze pro přijímačky použít. Něco jiného je použití tohoto nezabezpečeného, kolabujícího nástroje pro testování, ve kterém v podstatě o nic nejde (a přesto se na školách podbádělo), a jeho použití při přijímacích zkouškách, kde každému jednotlivému žákovi jde o přijetí na školu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.