Pardubice přivítají nejlepší mladé chemiky České republiky

sobota 31. května 2014 ·

Největší oborová soutěž svého druhu vrcholí: ve středu 4. června se v prostorách Fakulty-chemicko-technologické Univerzity Pardubice uskuteční druhý ročník celostátního finále soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR.


Soutěž je určena žákům devátých tříd základních škol a probíhala od října loňského roku v osmi pořadatelských centrech. Role pořadatelů regionálních kol se ujaly SPŠCH Pardubice, MSŠCH Praha, SPŠCH Brno, SOŠTZ Lovosice, SPŠ Hranice, SŠLCH Olomouc, SPŠCHG Ostrava a ISŠ-COP Valašské Meziříčí. Celkem se chemického klání zúčastnilo 8 000 žáků z jedenácti krajů za podpory řady firem a společností.

„Celostátní finále, které pořádá naše fakulta ve spolupráci se Svazem chemického průmyslu ČR, je vyvrcholením a závěrečnou tečkou za soutěží, jež získává rok od roku větší popularitu,“ říká Petr Kalenda, proděkan pro pedagogiku Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. „Završuje naši snahu o propojení všech stupňů školství, od základního přes střední až po vysoké. Ti, kdo se probojovali až do finále, prokázali takovou míru znalostí, že jsou již dnes našimi potenciálními studenty,“ vysvětluje profesor Kalenda.

Do celostátního kola postoupilo 40 finalistů, Pardubický kraj bude reprezentovat 7 soutěžících. Na mladé chemiky čeká nejprve test teoretických znalostí a poté zkouška laboratorních dovedností. Zadání soutěžních úloh je dílem pořádající fakulty. Součet bodových zisků z obou částí soutěže rozhodne o vítězi, který se stane pomyslným mistrem České republiky v chemii. „V letošním roce byla konkurence obrovská: v základních kolech soutěžilo o 3000 žáků více než loni. Což je dobrá zpráva nejen pro školy, ale i pro zaměstnavatele. Znamená totiž, že chemie je u nastupující generace opět vnímána jako perspektivní obor, který se vyplatí studovat, protože je schopen nabídnout zajímavé a lukrativní pracovní uplatnění,“ konstatuje Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu ČR, který je generálním partnerem soutěže.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen proběhne na akademické půdě za účasti vedení fakulty a významných hostů z řad partnerů soutěže. Díky podpoře SCHP ČR se všichni finalisté mohou těšit na atraktivní ceny. S velkorysou nabídkou přišla také pořádající fakulta: pro prvních pět finalistů připravila certifikát na stipendium během 1. roku studia na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice v celkové hodnotě téměř 30 000,- Kč.

„Slavnostním vyhlášením výsledků ale finálový den ještě nekončí,“ upozorňuje Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která klání organizuje. „Hosté z řad partnerů soutěže se po slavnostním předání cen přesunou do Hotelu Zlatá štika, kde jsme pro ně připravili společenský večer. Jeho součástí bude nejen kulturní program, ale i malé pohoštění - jako výraz poděkování za dosavadní podporu soutěže,“ uzavírá Čebišová.

Více informací na www.mladychemikcr.cz.

Poděkování partnerům

Pořadatel celostátního finále:

Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice

Generální partner:

Svaz chemického průmyslu ČR

Marketingový partner:

Czech marketing, s.r.o.

Mediální partneři:

5+2 dny, Deník, Český rozhlas Pardubice, Radio Blaník, Radio Haná, Televize Přerov s.r.o., Chrudimka.cz, Life4us.cz

Pořadatelé regionálních kol:

Střední průmyslová škola chemická v Pardubicích, Masarykova střední škola chemická Praha, Střední odborná škola technická a zahradnická Lovosice, Střední průmyslová škola v Hranicích, Střední škola logistiky a chemie Olomouc, Střední průmyslová škola chemická Brno, Střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského a Gymnázium Ostrava, Integrovaná střední škola - Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí

Partneři regionálních kol:

Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice, Pardubický kraj, Synthesia, a.s., Lučební závody Draslovka a.s. Kolín, PRECHEZA a.s., Lovochemie, a.s., PREOL, a.s., Spolchemie, a.s., Unipetrol, a.s.,Teva Czech Industries s.r.o., Glanzstoff – Bohemia s.r.o., Flexfill s.r.o., Gumotex, a.s., Zentiva Praha, BorsodChem MCHZ, s.r.o., DEZA, a.s., Fatra, a. s., CS CABOT, spol. s r. o., Ústecký kraj, Zlínský kraj, BAYER s.r.o., Odborový svaz ECHO, Cerea, a.s., Komerční banka, Alfredo catering, Radka spol. s.r.o. Pardubice, LONZA BIOTEC s.r.o., Vodní zdroje Chrudim, spol. s r.o., VWR, s. r.o., CHEMAGAZÍN, s.r.o., Lach-Ner s r.o., Výzkumný ústav organických syntéz a.s., EXPLOSIA, a.s., ZO OS Echo Synthesia, Východočeské divadlo Pardubice, Statutární město Pardubice, Dopravní podnik města Pardubic, a.s., KAVALIERGLASS, a.s.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.