Přečtěte si: Kdy se Češi dočkají finských škol? Problémy školství podle ministra Chládka

neděle 6. dubna 2014 ·

O problémech školství v pořadu Alter eko diskutovali šéf Microsoftu pro Evropu Jan Mühlfeit a ministr školství Marcel Chládek.


Z rozhovoru v Ekonom.iHNed.cz vybíráme:

Učitelé tak vlastně odemykají potenciál každého jednotlivce čili každého stu­denta.

Jednoznačně. Klíčovým nositelem změny je učitel. Pokud nezměníme učitele, nezměníme jejich přípravu, nepřipravíme jim podmínky pro jejich práci, ta změna nepřijde. Mimochodem, stále tu přetrvává názor, že informace získáváme ve školách, v těch kamenných budovách. Tak to ale není, děti a studenti získávají daleko více informací mimo a učitel má být průvodcem těmito informacemi.

10 komentářů:

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. dubna 2014 v 16:39  

Kdy se děti dočkají finských škol? - Až se vystěhují do Finska.

Finská škola funguje ve Finsku. Proč ji importovat sem? A proč ne čínskou školu? Vzhledem k úspěnosti východoasiských škol v mezinárních testování?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. dubna 2014 v 16:40  

Kdy se děti dočkají finských škol? - Až se vystěhují do Finska.

Finská škola funguje ve Finsku. Proč ji importovat sem? A proč ne čínskou školu? Vzhledem k úspěnosti východoasiských škol v mezinárních testování?

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. dubna 2014 v 19:06  

A nebo, až se dočkáme finského ministra školství.

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2014 v 6:31  

Švédská množinová reforma, finské školství, RVP-ŠVP reforma česká. A stále to v ČR stojí za houbec. Možná je to tím, že do českého školství plyne "hodně peněz".

Unknown řekl(a)...
7. dubna 2014 v 7:37  

nic z finska nelze u nás aplikovat:politický systém nf,ekonomické osmiletky-dvouletky,podpora státních firem a exportu,nemožnost odklánění a tunelování atd. prostě v českém prostoru naprosto k ničemu...

poste.restante řekl(a)...
7. dubna 2014 v 9:23  

Možná by stačilo aplikovat jediný prvek finského systému.
Neuvažovat v perspektivě "do nejbližších voleb", ale v korektní politické diskusi se shodnout s opozicí na dlouhodobém strategickém rámci směřování země a pak k tomuto cíli postupně kráčet bez ohledu na to, kdo je zrovna u vlády.

poste.restante řekl(a)...
7. dubna 2014 v 9:24  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Nicka Pytlik řekl(a)...
7. dubna 2014 v 10:21  

v korektní politické diskusi se shodnout s opozicí

Ani jsem netušil, že je nám to Finsko až tak moc vzdálené.
A řekl bych, že v tomto směru nadchází čas k oprášení ruštiny.

Unknown řekl(a)...
8. dubna 2014 v 7:42  

finsko je nám hodně vzdálené,žádná opozice tam neexistuje,všechny strany které se dostanou do parlamentu jsou vládními (liší se jen počtem min. postů-podle hlasů) a podepisují společné vládní prohlášení,jo učí se rusky,oni totiž ekonomicky ovládli ruskou karélii (dřevozpracující průmysl) a teď se chystají dál,na archangelsk,chtějí se podílet (spolu se švédy-taky se začali učit rusky) na výstavbě staré "stalinské" severní železnice,což bude obrovský byznys (od výrobců kolejí.přes lokomotivy,stavebí stroje až po výrobce vodky)

Unknown řekl(a)...
8. dubna 2014 v 7:48  

zatímco my se rusky neučíme,státní strojírenské firmy nemáme,technické kádry nemáme-průmyslovky jsme předělali na "it ekonomky",a po těch aférách s lihem tam nemůžem dodávat ani tu vodku...ale na rozdíl od finů máme větší demogracii,protože máme vládní koalici a její opozici,a spoustu výborů,podvýborů,komisí...kam se na nás hrabou nějací finové, kteří chtějí makat někde v té zimě na severu ruska...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.