Odbory: Školní stravování je konečně v centru zájmu

úterý 8. dubna 2014 ·

Republikový výbor profesní sekce provozních a správních zaměstnanců školských odborů řešil na svém setkání 13. března zásadní problémy nepedagogických pracovníků škol.


Úkoly, na něž by se měla sekce v příštím období zaměřit, předsedkyně sekce Dagmar Čáslavová přesně pojmenovala: „Chtěli bychom nastartovat těsnější spolupráci s ministerstvem školství, zvát jejich zástupce na naše konference, aby si mohli udělat jasnou představu o tom, čemu je třeba se věnovat. Budeme se zasazovat o zvyšování platů nepedagogů, zavedení platového postupu podle započitatelné praxe, tedy o navrácení věkového automatu. Chceme se také ucházet o peníze z evropských fondů a různých grantů. Budeme se vyjadřovat k potřebným změnám ve vyhlášce o školním stravování, k dietnímu stravování dětí, chceme omezovat obezitu dětí prosazováním zdravé výživy a výchovou k ní, navrhneme zrušení automatů na sladkosti ve školách a také zavedení příspěvku na stravování dětí ze sociálně slabých rodin.“

Předsedkyně sekce ocenila přístup nového ministra školství Marcela Chládka, který se ve svém vyjádření ke školním jídelnám s postojem profesní sekce shoduje. „Konečně nastala doba, kdy se ministerstvo školství bude zabývat našimi problémy, zejména problematikou školních jídelen. Jsme rádi, že nový ministr školství Marcel Chládek má v centru svého zájmu školní stravování, nepodporuje externí firmy k zajištění školního stravování, chce změnit jídelníčky směrem ke zdravému stravování, zaměřit se na sezónní a regionální potraviny, nahradit sladkosti ovocem a zaměřit se na vzdělávání ke zdravému životnímu stylu,“ řekla D. Čáslavová. Dále upozornila na to, že existuje nový vzor kolektivní smlouvy, a vyzvala přítomné, aby se pokusili své požadavky ve školách do této smlouvy zakomponovat.

Zlata ŠŤÁSTKOVÁ
Zdroj: www.SkolskeOdbory.cz, www.tydenik-skolstvi.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.