Video: Výuka matematiky podle profesora Milana Hejného

středa 26. března 2014 ·

Podívejte se na video z diskuse na téma Filantropie a budoucnost (nejen) matematického vzdělávání v České republice, kde profesor Milan Hejný vysvětluje podstatu své výukové metody.


9 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. března 2014 v 1:58  

1. Posledních pár let zaznamenávám, že toho stihám probrat čím dál, tím méně. Už z toho nemám až tak špatný pocit.
2. Jak asi vypadá takový tablet v rukou profesora Hejného.
3. Můj děda byl moudrý muž. Taky to nebyl učitel, ale švec.

Unknown řekl(a)...
26. března 2014 v 8:49  

Ad 2 - pro spoustu Hejného výukových prostředí je jejich realizace pomocí tabletové aplikace (jako součásti elektronické učebnice) velmi praktická, už se na tom pracuje...

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. března 2014 v 10:13  

A nebude to něco jako plastové prkénko, vegetariánská kolobása nebo domácí buchty v prášku? Ale možná jsem jen nepochopil podstatu Hejného metody, nebo klobásy.
Co na to říká pan profesor?

Unknown řekl(a)...
26. března 2014 v 10:35  

Děje se tak s jeho souhlasem a pod jeho dohledem.
Z hlediska metody je v mnohých případech jedno, jestli dítě například umísťuje nějaké papírové značky na nějakém podkladovém schématu v učebnici, nebo mu to samé simuluje aplikace na tabletu, rozdíl je jen že se ty značky nepoztrácejí a že se lze lépe soustředit na podstatu úlohy.
Samozřejmě vše je otázka míry, přiměřený objem procvičování jemné motoriky pomocí fyzické manipulace je žádoucí zachovat, proto "fyzická prostředí" jako například kostky pro 3D úlohy jistě zůstanou "přílohou" i u elektronické učebnice kde některá prostředí jsou realizována aplikacemi.

krtek řekl(a)...
26. března 2014 v 10:58  

Ano, ano. I ten nejslabší žák by si z hodiny měl něco odnést. Problém je, pokud ten žák není schopen abstraktního myšlení na té nejnižší úrovni (použití neznámé).
Ale děkuji za ten odkaz, ukazuje se, že tablety nejsou cílem, stejně jako schody, čokolády, ...., všechno jsou jen pomůcky.

peekaa řekl(a)...
26. března 2014 v 11:52  

Děkuji za článek. O tom jsem zatím jen četl, ale takhle naživo to je zcela jiný zážitek. Neuvěřitelně jemné a dojemný, totální protiklad proti současné praxi. Ještě to nové písmo Comenia, lepší strava v jídelnách a za pár desítek let bude snad vidět výsledek. Ale stojí to za to, projev je krásně pravdivý.

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. března 2014 v 13:07  

zcela jiný zážitek

Nechci podléhat emocím, ale také mne to docela vzalo. Když jsem o tom vyprávěl ve škole dětem, úplně se jim rozzářily oči, a Ráďa povídá:
'Hele, jestli nebude hajnej a bobule, tak dostaneš přes držku, šmejde.'

Radek Sárközi řekl(a)...
27. března 2014 v 15:02  

"Z hlediska metody je v mnohých případech jedno, jestli dítě například umísťuje nějaké papírové značky na nějakém podkladovém schématu v učebnici, nebo mu to samé simuluje aplikace na tabletu, rozdíl je jen že se ty značky nepoztrácejí a že se lze lépe soustředit na podstatu úlohy."

Myslím, že už před více než 100 lety Marie Montessori dokázala, že to není jedno. Právě naopak!

krtek řekl(a)...
27. března 2014 v 15:31  

"Myslím, že už před více než 100 lety Marie Montessori dokázala, že to není jedno. Právě naopak!"
---
Nerozumím - to jako že je dobré, když si to člověk může ohmatat? Nebože je dobré, že se můžou značky poztrácet? A co říkala paní Montessori na tablety?
Já jsem prostě Váš příspěvek nepochopil. Prosím, rozveďte jej.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.