21. Zlatým Ámosem je Ivanka Hájková

pondělí 31. března 2014 ·

Přesně na Den učitelů - 28. března 2014 - se v hotelu Olšanka v Praze konalo finále Zlatého Ámose – ankety o nejoblíbenějšího učitele. Tím se stala paní učitelka Ivanka Hájková z Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově. Dětským Ámosem se stal Zdeněk Štěpánek z Brna a Ámosem sympaťákem je Václav Dycka, který přijel z Litoměřic.


Celé klání začalo ve dvě hodiny odpoledne, ale již půl hodiny před tím byl kongresový sál plný žáků a studentů, kteří přímo zuřivě podporovali svého favorita. Sálem zněly pokřiky, trumpety, bubny, pískání. Zkrátka atmosféra by si v ničem nezavdala s pořádným hokejovým zápasem. Program zahájil moderátor a redaktor Českého rozhlasu Tomáš Černý, který celým finále provázel. Ten si na pódium přizval ředitele ankety Slávka Hrzala, který představil významné hosty jako ministra školství, mládeže a tělovýchovy Marcela Chládka spolu s jeho náměstkem Jindřichem Fryčem a patrona ankety prof. Václava Pačesa. Při té příležitosti ministr školství přirovnal zdejší hluk k prostředí, které panuje u něj na ministerstvu a popřál štěstí všem zúčastněným.

„Považuji finále 21. ročníku ankety Zlatý Ámos za zahájené,“ odstartoval finále Hrzal. Tam se probojovalo z celkového počtu padesáti pěti přihlášených šest učitelů. Gabriela Bajková ze Základní školy ulice Mládeže ve Znojmě, Václav Dycka ze Základní školy u Stadionu v Litoměřicích, Ivanka Hájková z Gymnázia Jiřího Wolkera v Prostějově, Jitka Knížková ze Základní školy Šumava v Jablonci nad Nisou, Ivana Smoláková z 34. základní školy v Plzni a Zdeněk Štěpánek z gymnázia Elgartova v Brně.

Jejich výkony hodnotila dětská porota, která zvolila Dětského Ámose a hlavní porota, jež vybrala Zlatého Ámose. Předsedou hlavní poroty byl jako každý rok Jan Cimický.

Napětí a nervozitu před vyhlášením výsledků odlehčil patron ankety profesor Václav Pačes. Ten pobavil několika historkami i moudrem na závěr. „Nebuďte jako specialisti a udržujte si vždy přehled o všem.“

Před čtvrtou hodinou odpolední byl vyhlášen Dětský Ámos a Ámos Sympaťák. Ve čtyři hodiny na pódium nastupuje loňská Ámoska Růžena Hlužková a odevzdává korunu ministrovi školství. Ředitel ankety Hrzal dostává obálku od předsedy poroty, ještě rychle popřeje k svátku všem učitelům a ukončí napětí všech studentů. Zlatou Ámoskou je Ivanka Hájková. Ta dokonce hrozila studentům i písemkou, po vítězství ale nejspíš dojetím a radostí obrátila. „Písemka by byla, kdybych nevyhrála,“ říká s úsměvem vítězka a dodává, že výhru oslaví se studenty velkolepě. „Koupím velkou krabici zákusků a všechny, co tady byli, podělím. Šampaňské jim jako nezletilým bohužel nalévat nemůžu.“

Zdroj: ZlatýÁmos.cz

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
1. dubna 2014 v 7:05  

Blahopřeji, ale přesto si neodpustím rýpnutí. Paní učitelka je již delší dobou důchodkyně. To by snad až tak nevadilo v soukromém sektoru, ale ... Na ulici postává okolo 6 tisíc mladých nezaměstnaných učitelů.A to jsou peníze daňových poplatníků z ČR na důchod+plat+sociální podpory pro nezaměstnané učitele. Druhým rýpnutím je téze, že žáci jsou stále stejní. Možná ti vybraní na gymnáziu v Prostějově, ale druhý stupeň ZŠ v ČR?

Unknown řekl(a)...
1. dubna 2014 v 10:12  

tragikomické a docela výstižné,tak nějak vypadá naše školství,jedna velká šaškárna...

Nicka Pytlik řekl(a)...
1. dubna 2014 v 10:45  

A o kariérním růstu učitele bude rozhodovat počet zaslaných esemesek.
Jaképak rýpnutí, pane Procházko. Pravda je to.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.