Přečtěte si: Začarovaný kruh hledání praxe bez praxe trápí absolventy

úterý 14. ledna 2014 ·

Bez práce je v Česku skoro 39 500 absolventů škol, práci tak nemá každý pátý mladý Čech. Dokonce už se začalo mluvit o ztracené generaci. "Je to proto, že jsou v začarovaném kruhu: mají znalosti cizích jazyků, umí pracovat s počítačem, mají teoretický přehled o tom svém oboru i o nejnovějších událostech, které lze využívat, ale problém je, že nemají praxi," vysvětlila mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. A začarovaný kruh pokračuje: zaměstnavatelé vyžadují praxi, kterou absolventi univerzit nemají; protože je ale nikdo nezaměstná, nemají praxi kde získat.


Z článku kat v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Vývoj v posledních letech přinesl ještě jednu markantní změnu. Část pozic, které by dříve snadno obsadili lidé se středoškolským vzděláním, nyní spíše získají vysokoškoláci, ač to příliš neodpovídá jejich kvalifikaci. Počet studentů vysokých škol se totiž od roku 2001 zdvojnásobil na 400 000. "To jsou nešťastné generace absolventů – firmy dál nenajímají a lidé berou místa, která nejsou kvalitní," upozornil ekonom Daniel Münich. Řešením podle něj je nejdřív zmapovat situaci a upravit vzdělávací systém, aby se zbavil třeba úzké specializace středního vzdělávání.


6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
14. ledna 2014 v 16:53  

Jo hromady absolventů učitelství na úřadech práce a zároveň české školy plné důchodců a kantorů nesplňujících kvalifikaci. Na to jsme fakt v Česku experti. A úplně nejvíc mě dojímají na školách nekvalifikovaní důchodci. I těch znám několik.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. ledna 2014 v 17:17  

české školy plné důchodců a kantorů nesplňujících kvalifikaci,

které tam drží právě ti zpolitizovaní ředitelé.
A to berou k platu i ten důchod?
No jo, když mládež je jen o pár šupů lacinější. A to ještě kdoví jestli.

Anonymní řekl(a)...
14. ledna 2014 v 21:03  

No, co já pamatuji cca 6 let, není nezaměstnaný strojař s maturitou či bez, kteří opustili naši školu. Zato nezaměstnaných obchodníků jsou mraky. Kapitola sama pro sebe jsou vysokoškoláci "potřebných" oborů. Ti roznášejí poštu, stojí u pásu v mlékárnách nebo se přeškolují na práci s CNS stroji. Vysokoškolačky za pokladnou v supermarketu není ojedinělý jev. Tam bude (jeden) zakopaný pes.

Biene řekl(a)...
15. ledna 2014 v 8:38  

"řešením je zmapovat situaci..." haha to si snad pan Münch dělá legraci..1) my OPRAVDU nevíme, jaká je situace v českém školství??? 2) co se vyřeší tím, že zjistíme, že české školství jede už dvacet let prudce z kopce dolu?? PS: abych nebyla jen negativní - projekt Absolventské praxe, který realizují ÚP, to je sice kapka v moři, ale je to alespoň náznak řešení, či možná lépe, pomoci, která mladým bez práce usnadní profesní start..jak řekl známý česky klasik "nemusí pršet, stačí, když kape"

krtek řekl(a)...
16. ledna 2014 v 18:45  

Nedobře se na to díváte, Marku, nedobře. Bylo mi vysvětleno (v jiných diskusích, kde jsem se ptal podobně jako Vy), že to, že vysokoškolák pracuje pod svým vzděláním na škodu není. A nezaměstnanost u vysokoškoláků je nejnižší. Takže nevytrhujte strojaře z řad učňů, kteří mají nejvyšší nezaměstnanost po absolvování.

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. ledna 2014 v 19:15  

že vysokoškolák pracuje pod svým vzděláním na škodu není

Baže. Takový vysokoškolák magisterského studia má pro stát nespornou výhodu v tom, že na úřad práce dorazí o pět až osm let později, než prostý středoškolák, natož pak základoškolák.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.