Přečtěte si: Marcel Chládek pro LN: Musíme přestat financovat školy podle počtu vzdělávaných

neděle 26. ledna 2014 ·

EDUin publikoval rozhovor Radky Kvačkové s Marcelem Chládkem, zveřejněný původně v Lidových novinách.


Z rozhovoru Radky Kvačkové s Marcelem Chládkem v Lidových novinách/EDUin.cz vybíráme:

Chcete nějak měnit financování škol?
Musíme přestat financovat školy podle počtu vzdělávaných.

Ale to je základem financování škol prakticky po celém světě.
Já bych ale byl rád, kdyby počet žáků hrál menší roli. U základní školy bych si představoval kombinaci financování na žáka a na třídu, protože jsou lokality, kde je málo žáků, ale v dosahu není žádná jiná škola. Ovšem budeme o tom ještě jednat. U středního školství bych rád viděl financování na obor. Chtěl bych udělat strategickou analýzu potřeb trhu práce na pět, deset let dopředu. Aby bylo jasné, které obory budeme potřebovat a taky finančně preferovat. Ale měly by tam být variabilní částky i pro kraje, aby si i ony mohly určit, které obory jsou pro ně klíčové. Budeme mít deset, dvacet státních klíčových oborů. Příklad kominík, který chybí. Tak ten dostane vysokou částku, stejnou po celé republice. Kromě toho budou obory, které už nejsou tak klíčové celorepublikově, ale můžou být klíčové pro jednotlivé kraje. Nechť jim přidají kraje. Základní normativ neboli státní dotaci by řešil dejme tomu ze sedmdesáti procent stát, z třiceti procent kraje.

Tak to je přece už teď. Posledních několik let se naopak mluvilo o tom, že by na vzdělání například jedné budoucí kadeřnice dostaly všechny kraje stejnou částku.
Myslím si, že se to musí upravit. Není možné, aby si hospodářská komora, naše, ale třeba i ta německá, stěžovaly, že podniky mají nedostatek pracovníků v některých technických oborech a na druhou stranu aby vycházeli ze škol, i vysokých, lidé, kteří nenajdou zaměstnání. Ty klíčové obory budou důležité i pro rodiče. Budou vědět, které obory jejich děti jednou uživí. Ale abych nezapomněl, v tom systému by měl být ještě bonus pro školu, která pracuje kvalitně. Například s handicapovými, nebo naopak s nadanými.

Jak se dozvíte, která škola to je?
To se dozví Česká školní inspekce, když tam půjde.

Ta se ale dostane na konkrétní školu třeba jednou za deset let.
Role České školní inspekce se musí posílit. Kromě toho je tu další nástroj – vnitřní hodnocení školy. Proč bychom potřebovali pořád nějakého drába, když škola bude mít kvalifikovaný personál a pokud jim dáme peníze a rámec, v němž se mají pohybovat, tak se posune nahoru.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.