EDUin radí rodičům, čeho si mají všímat při výběru školy

pátek 10. ledna 2014 ·

Přečtěte si, co zažívá rodič, když obchází základní školy a rozmlouvá s řediteli a ředitelkami.


Blížící se zápis do prvních tříd dělá těžkou hlavu mnoha rodičům. Jak vybrat pro svého potomka školu, která by ho bavila a naučila něco pro život? EDUin nabízí rodičům budoucích prvňáčků praktický návod, podle čeho se rozhodovat a čeho si všímat při návštěvě školy. Informace na webu rozšiřujeme o nový seminář nazvaný Brašnička pro rodiče, který se poprvé koná 17. ledna.

EDUin rodičům doporučuje:

  • Jděte se do školy podívat. Všímejte si nejen vybavení, ale také prostředí. Hodně vám prozradí i to, jestli při výuce panuje ve škole ticho nebo je slyšet, že děti na něčem společně pracují. Navštivte výuku a sledujte, jak učitel jedná s žáky, jak se děti projevují.
  • Domluvte si schůzku s ředitelem/ředitelkou. Vyptejte se na vzdělávací program školy, na to, co považuje ve výuce za důležité. Sledujte i „provoz“ v ředitelně. Je tam vstřícná atmosféra?
  • Zeptejte se, zda děti odcházejí na víceletá gymnázia, nebo zůstávají i na druhém stupni. Základní škola s kvalitním programem vám ušetří rozhodování, kam dítě dát po páté třídě.
  • Zajímejte se o způsoby hodnocení. Známky nejsou jediným způsobem, jak motivovat děti k výkonu. Dokonce ani tím nejlepším. Dobré školy vedou děti k reflexi a sebehodnocení.
  • A všimněte si, jak s vámi ve škole jednají. Budou vám učitelé v nadcházejících letech partnery, kterým jde o spolupráci a budování vztahů, nebo vás čeká souboj s institucí?
Podrobný popis rodičovských zážitků při obcházení škol najdete na www.rodicevitani.cz v textu Kateřiny Lánské Hledáte školu pro své dítě? Objednejte se k řediteli a podívejte se do hodiny. Jakým způsobem jsou prvňáčci rozřazováni do tříd a jak se rozhoduje o výběru učitele, komentují PhDr. Václav Mertin a zástupci škol v Poradně.

Pro rodiče budoucích prvňáčků připravil EDUin seminář Brašnička pro rodiče. Kromě uvedených tipů si účastníci odnesou informace o tom, kam se vzdělávání posunulo od jejich školních let a co nabízejí různé typy škol a vzdělávacích programů. Dozvědí se, jak si o škole zjistit potřebné informace a jaký účel má školní vzdělávací program, schůzky s rodiči nebo školská rada. V diskusi s lektory a ostatními účastníky si ujasní svá očekávání a získají věcné argumenty pro další rozhodování.

První Brašnička pro rodiče se koná 17. ledna v NIDV, Jeruzalémská 12, Praha 1.

Podrobnější informace o semináři najdete ZDE.
Miroslav Hřebecký, lektor semináře, řekl: „Když má jít dítě do školy a přijde čas rozhodování, mnozí rodiče si s hrůzou uvědomí, že o současném školství vlastně nic nevědí. A přitom by rádi našli kvalitu. Většina z nás ale neví, jak se kvalitní škola pozná, na čem vlastně záleží. Protože s podobnými dotazy se na nás obrací čím dál víc rodičů, naší odpovědí je seminář Brašnička pro rodiče.“

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. ledna 2014 v 22:46  

aby chodilo do prima školy, která mu bude v životě užitečná? Jenže jak se taková škola pozná?

A je to tady. Nač nějaké celoplošné testy s diskutabilní výpovědní hodnotou!
Vyšlete do škol inspektory převlečené za rodiče prvňáčků, proškolené v semináři Notýsek pro inspektory, a máme to v brašničce.
Nevím, jaké jsou náklady na to celoplošné testování jednou za čtyři roky, ale určitě by nebylo od věci spočítat, kolik by se za účastnický poplatek 290 kč takových agentů proškolilo.

Jak vybrat pro svého potomka školu, která by ho bavila

Za 200 korun rodičům rád poradím, jak vychovat ze svého ditěte spratka, kterému se bude líbit v jakékoli proreformní škole.
Pozn. Pytlik:
Desetileté ředitelování v proreformní škole jako kvalifikace pro lektorskou činnost, to mne ale naprosto odrovnalo.
1. Ani jsem si neuvědomil, jak ten reformní čas letí. Takže už deset let zkompetentně zgramotňovacího kvasu!
2. Kolikpak, asi tak, takových proreformních škol už po republice je? Za těch deset let...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.