Ženy si nejvíce cení zodpovědnosti, muži odvahy

čtvrtek 12. prosince 2013 ·

Rozpoznání a pojmenování silných stránek, možnosti osobního rozvoje, to vše přináší projekt Přednost přednostem. Je určen dlouhodobě nezaměstnaným, rodičům na mateřské či rodičovské dovolené a mladým lidem do 26 let. Smyslem projektu je pomoci cílovým skupinám - podpořit je ve zvyšování sebevědomí, nabídnout prostor k sebepoznání a ke změně přístupu, vše v souvislosti s jejich uplatněním na trhu práce.


Projekt Přednost přednostem

Cílem projektu Přednost přednostem je vyvinout první český test silných stránek, kurz, který pomáhá s jejich identifikací, uspořádat workshopy se zahraničními partnery projektu i informační semináře a napsat příručku dobré praxe metody tzv. oceňujícího ptaní, ze které celý projekt vychází.

Projekt je financován Evropským sociálním fondem, realizován společností Scio ve spolupráci se zahraničními partnery z VB a Nizozemí, v rámci ČR spolupracuje např. s úřady práce.

Dotazníkový průzkum na téma silných stránek

V rámci projektu proběhl také dotazníkový průzkum na téma: důležitost jednotlivých silných stránek. Mezi zajímavá zjištění patří např. to, že muži i ženy se shodují na první šestici důležitých předností, kterými jsou komunikativnost, zodpovědnost, odvaha, empatie, tvořivost a zvídavost (více v přiložené infografice). Dvacet sedm takových předností bude výstupem z testu silných stránek, ve kterém budou silné stránky rozděleny na ty využívané, na nevyužité (silnou stránku máme, ale z nějakých důvodů ji nevyužíváme), naučené chování (takové schopnosti, které se mohou tvářit jako silná stránka, ale nesplňují některá její kritéria) a na brzdy (slabiny, které jsou často právě důvodem nevyužívání některých předností). V příloze najdete také ukázkový výstup z testu.

Vedoucí projektu, Miroslava Vobecká, uvádí: „Celý projekt staví na hlavu zaběhnuté principy, kdy se pozornost věnuje zejména tomu, co nefunguje. Přednost přednostem se snaží ukázat, že hledání toho dobrého, funkčního a silného v každém z nás i v našem okolí vede nejen k mnohem lepším výsledkům, ale i k větší radosti ze života. “

Oceňující ptaní pomáhá hledat to, co funguje

Jeden z teoretických pilířů kurzu - metoda oceňujícího ptaní - vede nejen v kariérním poradenství k větší efektivitě a je v České republice zatím téměř neznámou. „Pro účastníky kurzů PP je zásadní, že v náročném životním období hledání práce je někdo opakovaně nabádá, aby stavěli na svých silných stránkách a pečlivě se věnovali sebepoznání. Umožňuje to unikátní spojení oceňujícího ptaní, pozitivní psychologie a kariérního poradenství v projektu PP," charakterizuje metodu jedna z metodiček a lektorek Lucie Čížková, praktička oceňujícího ptaní.



0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.