Jakub Běhounek: Prezi – prezentace jinak

čtvrtek 12. prosince 2013 ·

Popis jednoho z nejzajímavějších nástrojů pro tvorbu dynamických nelineárních online prezentací se vstřícnou školskou politikou.


Celkem nedávno jsem se během hodiny základů multimediálních prezentací u studentů setkal se zajímavým výkladem známého označení části balíku MS Office. Power Point je pro ně Plochá Prezentace. Napadlo mne, jestliže mají tento názor studenti 1. ročníku SŠ, zda Microsoft se svým prezentačním programem lehce nezaspal dobu. Těžko říci, ale mluvit tomuto gigantu do vlastností produktu, který pravidelně využívám, mi určitě nenáleží. Nic to ovšem nemění na tom, že existují aplikace, které působí na první pohled efektněji, snaží se být efektivnější a rozhodně nejsou ploché.
V tomto článku bych se rád zaměřil na aplikaci, která vrhá na pojem “prezentace” světlo z trošku jiného, neotřelého úhlu. Netroufám si říci, zda je zcela dokonalá, ale za zmínku jistě stojí. Již několik let je velmi oblíbeným nástrojem avantgardních prezentátorů, kteří chtějí publikum co nejvíce zaujmout. Jedná se o flashový online prezentační program Prezi.

Registrujeme, ale neplatíme

Každý uživatel, který chce tento nástroj využívat, musí být registrován na stránkách Prezi. Na výběr má 3 rozdílné licence.
  • Public je zdarma. Uživatel získá všechny základní funkce pro vytváření prezentace a 100 MB úložného prostoru. Vytvořené prezentace, jak název licence napovídá, jsou veřejně přístupné.
  • Enjoy stojí 5 $ měsíčně. Skýtá navíc možnost využít úložný prostor 0,5 GB, online podporu a možnost vytvářet tzv. soukromé prezentace.
  • Nejvyšší a současně nejdražší licence, za kterou je nutno zaplatit více jak 13 $ za měsíc, se nazývá Pro. Uživatel dostává prostor o velikosti 2 GB a také offline editor.
Prezi naštěstí myslí i na školy. Díky tomu jsou navíc v nabídce dvě licence, tzv. Students & Teacher, při jejichž registraci je nutné se prokázat emailem v doméně náležející nějaké škole. První licence, s názvem Enjoy Edu, která je funkcí totožná se standardní licencí Enjoy, je zdarma. Druhá licence, Pro Edu, je totožná s licencí Pro a školu vyjde na 5 $ měsíčně.

Minimálně pro úvodní seznámení s programem je vhodné využít bezplatnou licenci Enjoy Edu. Offline editor, který je na placené verzi pravděpodobně největším lákadlem, si uživatel může vyzkoušet ve třicetidenní verzi.

Proč by ale měl pedagog sahat po něčem novém, když to staré má osahané a svou šablonku nikdy neprošoupe? Minimálně proto, že Prezi se od ostatních prezentačních programů liší jednou podstatnou věcí - spojuje v sobě přednosti prezentačního programu a programu pro tvorbu myšlenkových map.

Pracujeme jinak

V samotném programu se nesetkáme s klasickým pojmem slide – ve smyslu ohraničené stránky lineární prezentace. Uživatel není svázán rámečky a nadpisy, prostor není nijak ohraničen. Klasická snímková struktura je nahrazena čistou plochou (plátnem). Program tím dává prostor představivosti, kreativitě a přímo vybízí k vytváření prezentace zcela jiným způsobem, než je uživatel zvyklý z Power Pointu a jemu podobných programů.

Uživatel má na začátku práce možnost vychrlit na plátno všechny své myšlenky - obrázky, texty, videa. Vše má před sebou a napadají ho další a další věci související s tématem. Obsah poté postupně strukturuje, vytváří jakousi koncepční mapu a vše uzavírá do logických částí jednoduchým přetahováním po ploše. Podstatnější věci zvýrazní, naopak méně podstatné zmenší tak, že na první pohled nejsou vidět.

Rozpracovaná koncepční mapa prezentace na téma "tiskárny"

Průchod prezentací může uživatel nastavit libovolně, na začátku není pořadí jasně dané. Dynamický průchod zajišťuje neviditelná linka, která svými body spojuje jednotlivé části prezentace. Kromě klasického lineárního posunu Prezi integruje i prvky nelinearity, čímž se ztotožňuje s lidským vnímáním skutečnosti – nelineární myšlení, asociace … Mezi tyto prvky patří například možnost náhle „odbočit“ a vytvořit propojení k tematicky svázaným celkům na jiné části plochy, nebo k již dříve zobrazeným faktům. Zajímavou vlastností je schopnost přiblížit pohled na vybraný prvek, aby se mohl vzápětí vrátit a zobrazit přehledně strukturu celku.

Editor autorovi nabízí velké množství šablon, kterými se může inspirovat a ulehčit si tak výrazně práci. Jen pozor na diakritiku - celý program je v angličtině a šablony využívají různá písma, kdy valná většina nám udělá ze žluťoučkého koně, který úpěl ďábelské ódy, nepěknou zrůdu.

Možnost výběru z přednastavených šablon nebo čistého plátna

Základem je zvolit čisté plátno a vhodné písmo nebo správnou šablonu. Editací prezentace nás provází lišta s ovládacími prvky, skrývající v sobě všechny potřebné funkce. Využít díky ní můžeme krom klasických nadpisů a textu, který se mimochodem velmi špatně formátuje, též všemožné tvary, náhledy souborů pdf, přehrání videí z YouTube, vložení časové osy, diagramů či jiných schémat, nebo import obrázků jak z počítače, tak i přímo z webu.

Ve chvíli, kdy máme jednotlivé celky sestaveny, vytvoříme mezi objekty cestu včetně různých přiblížení, smyček či odskoků. Možných efektů je zde přehršle. Jak je ale známo (a měli bychom to vtloukat do hlavy též žákům) - méně je někdy více.

Vytvořená cesta mezi jednotlivými objekty

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
12. prosince 2013 v 18:24  

Nelineární a "neploché" prezentace se dají vcelku jednoduše udělat i v PowerPointu, jen se to musí umět. A to, že to studenti 1. ročníku SŠ neumí se ani nedivím, ono totiž k vytvoření strukturované prezentace je potřeba umět napřed strukturovaně myslet.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.