Video: Kulatý stůl SKAV a EDUin na téma "Ředitel školy versus zřizovatel. Vidí kvalitu školy stejně?"

úterý 17. prosince 2013 ·

Názory na posuzování kvality škol a možné důsledky výběru a odvolávání ředitelů obcemi a kraji si vyměnili ředitelé škol a zástupci zřizovatelů i odborné veřejnosti. Přibývá případů, kdy jsou při výběrových řízeních vyměňováni kvalitní ředitelé a ředitelky základních a středních škol. Byť jde o zákonný postup, je třeba upozornit na fakt, že jeho důsledkem je postupná politizace školství. Obecní či krajští zastupitelé při tom nejsou dostatečně kompetentní při posuzování kvality škol a jejího vedení.


4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. prosince 2013 v 0:43  

Zopakuji to znovu:
1. Jak se ví, kteří ředitelé jsou kvalitní?
2. Kde je doložen počet problematických výměn.
3. O kompetenci zastupitelů rozhoduje převažující názor voličů.
4. Politizace školství probíhá už hezkých pár desítek let.

A přidávám další bod:
5. V oblasti řečí o školství přibývá pitomců. Nebo lépe, jsou víc slyšet.

Janek Wagner řekl(a)...
17. prosince 2013 v 8:44  

Milý Pytlíku,

ad 1. Těžko.
ad 2. Odbory to nezajímá, ČŠI má jen obecné statistiky, z médií a redakční pošty víme o několika desítkách případů. Byla položena otázka, kolik ředitelů se nechalo vydírat, aby ve funkci přežilo...
ad 4. V diskusi se předseda Asociace ředitelů ZŠ vyjádřil, že politizace už dávno proběhla.
ad 5. Po nástupu ministra Dobeše se dostali v rezortu i na příčku nejvyšší...

alba.projektor řekl(a)...
17. prosince 2013 v 9:42  

Po nástupu ministra Dobeše se dostali v rezortu i na příčku nejvyšší...

Promiňte, ale nějak mi ušlo, že by Dobeš založil EDUin a 13 podministerstev školských.

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. prosince 2013 v 0:33  

ad 1. Těžko.

Aha. Takže kvalitní ředitelé se tedy rozpoznávají obtížně, ale ví se určitě, že přibývá jejich vyhazovů. A politizace prý už dávno proběhla. S tím nelze než souhlasit. V logice věci to znamená, že snad už není ředitele školy, který by nebyl dosazen na základě protekce a konexí. Ovšem od předsedy Asociace ředitelů to zní poněkud pikantně.
To je jako s učiteli. Ti kvalitní prý už ze školství dávno odešli. Ale ředitelé naříkají, že nemají dost mzdových prostředků, aby kvalitní učitele zaplatili. Jenže se také pořád nějak neví, kteří to vlastně jsou. Nebo už je k dispozici standard kvality profese učitele? Se divím, že to v těch ředitelských asociacích už dávno nehodili na papír.
Podle jakých kritérií se tedy hodnotí ta kvalita. Docela bych nějaké oficiální stanovisko uvítal. Po kvalitě bažím, mnohokrát jsem se poptával, že bych jako také rád, ale zdá se, že je to v nějakém režimu utajení. Hele, denně trávím nad přípravami a samostudiem průměrně tak dvě tři hoďky. A to jen proto, že jsem si už před pár lety řekl, že to nebudu přehánět, protože to stejně nikdo neocení.
Ono to je asi tak, že třeba právě skončila ředitelská garnitura spřízněná, což se nemusí mnohým líbit. Nebojte, ono se to zase otočí. Taky jsou tací, kteří svůj ředitelský pláštík ponechají větříkem povívat.
A s učiteli je to podobné. Odešli, nebo odcházejí ti, které to už nebaví, nebo se bez problémů uživí i mimo resort. A odměňování jsou ti, kteří jsou vrchnosti něčím prospěšní. Nadstandardními aktivitami, mnohdy ani se zkompetentňováním a zkonkurenceschopňováním nesouvisejícími, nebo nadstandardní loajalitou. O nějaké kvalitě mnoho vidu nebo slechu není zhola. Nebo už jsme snad s kvalitou žactva spokojení? Kdyby se aspoň ten propad nějak podařilo pozastavit, že?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.