Edici CZ.NIC rozšiřuje kniha pro náctileté uživatele Internetu

pondělí 30. prosince 2013 ·

Sdružení CZ.NIC rozšiřuje svou knižní edici o nový přírůstek. V pořadí již sedmý titul má název Buď pánem svého prostoru (anglicky Own Your Space) a jeho autorkou je Linda McCarthy, uznávaná bezpečnostní expertka s více než dvacetiletou zkušeností v oblasti bezpečnostních auditů a poradenství.


Elektronická verze knihy je volně ke stažení na https://knihy.nic.cz. Na této internetové adrese si mohou zájemci objednat také tištěnou verzi, kterou získají za 199 korun, v případě objednání přes IPv6 je její cena o 30 korun nižší. Tištěné publikace bude CZ.NIC rozesílat na začátku nového roku.

„Kniha buď pánem svého prostoru je obsáhlým a kvalitním zdrojem informací o počítačové bezpečnosti a rizicích spojených s používáním Internetu, jak pro náctileté uživatele, tak pro jejich rodiče. Nevím o žádné jiné knize dostupné v českém jazyce, která by takto názorně a přitom nekomplikovaně seznamovala uživatele s riziky, na která by měli být při používání Internetu připraveni. Publikace by určitě neměla chybět v knihovničce žádného teenagera aktivně používajícího Internet.“ píše v knižní předmluvě Pavel Bašta, bezpečnostní analytik sdružení CZ.NIC.

Mezi prezentovanými tématy najdou čtenáři například kyberšikanu, dozví se, jak předejít zavirování počítače, jak si zachovat soukromí na sociálních sítích nebo jak se nestát obětí zákeřných uživatelů Internetu. Dále se setkají s termíny jako je rhybář, hacker nebo cracker. Autorka se v knize věnuje i techničtějším tématům jako jsou pozadí fungování internetového připojení nebo možnosti bezpečného nastavení domácí WiFi sítě.

O autorce

Linda McCarthy je uznávaná autorka a bezpečnostní expertka s více než dvacetiletou zkušeností z oblasti bezpečnostních auditů, poradenství a školení. Působila na pozici ředitele oddělení internetové bezpečnosti ve společnosti Symantec nebo jako manažer oddělení bezpečnostního výzkumu a vývoje ve společnosti Sun Microsystems. Linda McCarthy je také zakladatelkou společnosti Network Defense. V roce 2004 získala prestižní ocenění Women of Influence v oblasti počítačové bezpečnosti, kterou udělují časopis CSO a společnost Alta Associates. Pro společnost Symantec vytvořila internetový vzdělávací program pro mládež. Knihu Own Your Space vydala v roce 2006.


O edici CZ.NIC

Edice CZ.NIC je jedním z řady osvětových projektů správce české národní domény. Cílem tohoto projektu je vydávat odborné, ale i popularizační publikace spojené s Internetem a jeho technologiemi. První publikací vydanou již v roce 2008 bylo druhé vydání populární knihy IPv6 od Pavla Satrapy (na stránkách Edice CZ.NIC najdou zájemci již její třetí vydání). Po ní následovaly publikace Pro Git Scotta Chacona, Ponořme se do Python(u) 3 od Marka Pilgrima, Báječný svět elektronického podpisu Jiřího Peterky, Tvorba open source softwaru od Karla Fogela a Internet jako objekt práva od Jána Matejky. Vedle tištěných verzí vychází v této edici současně i elektronická podoba knih. Více informací najdou zájemci na internetové adrese https://knihy.nic.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.