Kdo bude nejlepší mladý chemik ČR?

úterý 12. listopadu 2013 ·

Celostátní soutěž Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR, která je určena žákům devátých tříd základních škol, je v plném proudu. Největší a nejpopulárnější klání mladých chemiků se koná pod záštitou Svazu chemického průmyslu ČR a za podpory řady významných firem chemického průmyslu.


Soutěž probíhá v osmi pořadatelských centrech po celé republice. Role pořadatelů se ujaly SPŠCH Pardubice, MSŠCH Praha, SOŠTZ Lovosice, SPŠ Hranice na Moravě, SŠLCH Olomouc, SPŠCH Brno, SPŠCHG Ostrava a ISŠ-COP Valašské Meziříčí. „V prvním kole žáky čeká testování teoretických znalostí, které proběhne přímo na základních školách. Tři nejlepší z každé školy postupují do kola druhého, které se uskuteční v prostorách pořádající střední školy,“ přibližuje Alena Volejníková ze SPŠCH Pardubice, autorka testových zadání. „Z druhého kola, jež opět prověří teoretické znalosti, se ti nejlepší probojují do kola třetího, regionálního finále. To už sestává z vypracování praktické úlohy v laboratoři,“ dodává Volejníková.

Celostátní finále přivítá 40 nejúspěšnějších účastníků soutěže z celé republiky. Z každého regionu postoupí 3 nejlepší žáci, kteří budou doplněni dalšími finalisty, dle celkové účasti v oblasti. Soutěžící nejprve podstoupí testování a poté se zhostí vypracování laboratorní úlohy. Vrcholné klání mladých chemiků se uskuteční 4. června 2014 v prostorách Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. „Náš region je s chemií a chemickým průmyslem velmi úzce spjatý, takže je příznačné, že celostátní finále se koná právě na naší fakultě. Věřím, že mnozí z finalistů se k nám po maturitě vrátí, aby zde pokračovali ve studiu,“ konstatuje Petr Kalenda, proděkan pro pedagogiku FChT Univerzity Pardubice.

Všichni účastníci celostátního finále se mohou těšit na hodnotné ceny, ti nejlepší pak na iPad, dotykový mobilní telefon, digitální fotoaparát nebo MP3 přehrávač. Nebude chybět ani příslib stipendia v případě pozdějšího studia na FChT Univerzity Pardubice. „Soutěž se stává rok od roku populárnější nejen svou náplní, která představuje chemii jako živý, zábavný a perspektivní obor, ale i díky velmi atraktivním cenám, které nadělujeme vítězům. Za to bychom rádi poděkovali všem partnerům, bez jejichž podpory by to nebylo možné,“ vysvětluje Gabriela Čebišová z agentury Czech marketing, která klání organizuje.

Soutěže „Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR“ se v loňském roce zúčastnilo více než 5 000 žáků základních škol. V letošním roce pořadatelé očekávají účast ještě vyšší. „Těší nás, že Mladý chemik probudil zájem o chemii u nastupující generace, která jinak přílišnou láskou k technickým oborům netrpí. To je dobrá zpráva nejen pro školy, ale i pro zaměstnavatele. Cílem soutěže je totiž funkční propojení všech stupňů školství s možností dobrého uplatnění absolventů v praxi,“ dodal Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu ČR, který je generálním partnerem celostátního finále.

Více informací na www.mladychemikcr.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.