Erasmus+ má zelenou: přes 4 miliony občanů získají stipendium EU na rozvoj dovedností a zvýšení zaměstnatelnosti

středa 20. listopadu 2013 ·

Evropský parlament dnes schválil Erasmus+, nový program EU pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport, který má být zahájen v lednu. Tento sedmiletý program, jenž má zlepšit dovednosti a zaměstnatelnost a přispět k modernizaci vzdělávání, odborné přípravy a systémů práce s mládeží, bude disponovat rozpočtem 14,7 miliardy EUR1, což je o 40 % více než u stávajících programů. Přes 4 miliony osob získají finanční podporu na studium, stáž, práci či dobrovolnickou činnost v zahraničí, včetně 2 milionů vysokoškolských studentů, 650 000 žáků odborných škol a učňů a přes 500 000 lidí, kteří vycestují do zahraničí na výměnu mladých či jako dobrovolníci. Studenti, kteří chtějí absolvovat v zahraničí celé magisterské studium, pro něž mohou jen zřídka získat ve své zemi stipendium či půjčku, mohou využít nového systému záruk na půjčky Evropského investičního fondu. Erasmus+ také nabídne finanční prostředky pedagogům a pracovníkům s mládeží, jakož i pro partnerství mezi školami (včetně univerzit a vysokých škol) podniky a neziskovými organizacemi.

„S radostí jsem přijala zprávu, že Evropský parlament schválil program Erasmus+, a jsem hrdá, že jsme dokázali zvýšit rozpočet o 40 % ve srovnání s našimi současnými programy. Je to důkazem závazku EU podporovat vzdělávání a odbornou přípravu. Erasmus+ také přispěje ke zmírnění nezaměstnanosti mladých, jimž dá možnost zvýšit si kvalifikaci a prohloubit své dovednosti prostřednictvím zahraniční zkušenosti. Kromě toho, že nabídne stipendia, podpoří Erasmus+ také partnerství usnadňující přechod ze vzdělávacího do pracovního procesu, jakož i reformy za účelem modernizace a zlepšení kvality vzdělávání v členských státech. Máme-li vybavit naši mladou generaci kvalifikací a dovednostmi potřebnými pro úspěch v životě, je to nezbytné,“ uvedla Androulla Vassiliou, komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež.

Erasmus+ má tři hlavní cíle: dvě  třetiny rozpočtu jsou určeny na studium v cizině, a to v rámci EU i za jejími hranicemi; zbývající částka je přidělena na podporu partnerství vzdělávacích zařízení, mládežnických organizací, podniků, místních a regionálních úřadů a nevládních organizací, jakož i na reformy s cílem modernizovat systémy vzdělávání a odborné přípravy a podporovat inovace, podnikatelské schopnosti a zaměstnanost.

Tento nový program slučuje všechny stávající programy EU pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport, tedy program celoživotního učení (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), program „Mládež v akci“ a pět programů mezinárodní spolupráce (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink a program spolupráce s průmyslově vyspělými zeměmi). Uchazeči tak získají lepší přehled o nabízených příležitostech a díky dalšímu zjednodušení se zlepší dostupnost programu.

Komu se Erasmus+ určen?

  • 2 miliony vysokoškolských studentů mohou absolvovat studium či odbornou přípravu v zahraničí (včetně 450 000 stáží),
  • 650 000 žáků odborných škol a učňů získá stipendia na studium, odbornou přípravu či práci v zahraničí,
  • 800 000 pedagogických pracovníků, včetně učitelů základních i vysokých škol, mistrů a vychovatelů, a pracovníků s mládeží získá stipendia na vyučování či přípravu v zahraničí,
  • 200 000 studentů, kteří chtějí absolvovat celé magisterské studium v zahraničí, může využít záruk na půjčky,
  • přes 500 000 mladých lidí dostane možnost pracovat jako dobrovolníci v zahraničí nebo se zúčastnit výměn mládeže,
  • více než 25 000 studentů získá stipendia na sdílené magisterské studium, jehož podstatou je studium na nejméně dvou vysokoškolských institucích v zahraničí,
  • 125 000 škol, včetně odborných a vysokých škol, školicích zařízení, institucí pro vzdělávání dospělých, mládežnických organizací a podniků získá finanční prostředky, jež jim pomohou vytvořit 25 000 „strategických partnerství“ zaměřených na výměnu zkušeností a získávání kontaktů s pracovním prostředím,
  • 3 500 vzdělávacích institucí a podniků také obdrží podporu, a to na vytvoření přes 300 takzvaných znalostních aliancí a aliancí pro dovednosti v odvětví, jejichž cílem je zlepšit zaměstnatelnost a podpořit inovace a podnikatelské dovednosti,
  • finanční prostředky získá i 600 partnerství v oblasti sportu, včetně celoevropských neziskových sportovních událostí.
Souvislosti

Erasmus+ se zahajuje v situaci, kdy je v EU téměř šest milionů  nezaměstnaných mladých lidí, ve Španělsku a Řecku je to dokonce přes 50 %. Současně ale existuje nad 2 miliony volných pracovních míst a třetina zaměstnavatelů si stěžuje, že je obtížné najít vhodně kvalifikované zaměstnance. To je důkazem nedostatku požadovaných dovedností v Evropě. Erasmus+ bude tuto situaci řešit, neboť nabídne příležitost studovat, školit se či získat zkušenosti v zahraničí.

Zároveň zlepší kvalitu a přiměřenost vzdělávání, odborné  přípravy a systémů práce s mládeží v Evropě, a to díky podpoře profesního rozvoje pedagogických pracovníků a pracovníků s mládeží a na základě spolupráce mezi školami a podniky.

Díky mobilitě studentů a učnů se zvýší  i mobilita pracovníků v rámci Evropské unie, neboť lidé, kteří v jiné zemi již studovali či v ní absolvovali odbornou přípravu, budou mít v budoucnosti s větší pravděpodobností zájem o práci v zahraničí.

V rozpočtu ve výši 14,7 miliardy EUR se počítá s odhadovanou mírou inflace. Další prostředky by měly být přiděleny na vysokoškolskou mobilitu a budování kapacit v zemích mimo EU; o tomto dodatečném rozpočtu se rozhodne nejdříve v roce 2014.

V rozpočtu programu Erasmus+ jsou poprvé vyčleněny prostředky na sport. Během sedmi let bude věnováno přibližně 265 milionů  EUR na rozvoj evropské dimenze ve sportu; tato částka přispěje k potírání takových přeshraničních jevů, jako je ovlivňování výsledků zápasů a doping. Program podpoří i mezinárodní projekty pro místní sportovní organizace se zaměřením na řádné řízení, sociální začleňování, dvojí kariéru sportovců a tělesnou aktivitu pro všechny věkové skupiny.

Další kroky

Návrh dnes přijal Evropský parlament. Do měsíce by ho měla schválit Rada (členské státy). Program Erasmus+ bude zahájen v lednu 2014.

Další informace:

Viz MEMO/13/1008
Evropská komise: internetové stránky programu Erasmus+
Erasmus+ na Facebooku
Připojte se ke konverzaci na Twitteru s hashtagem #ErasmusPlus.
Internetové stránky komisařky Vassiliou
Androulla Vassiliou na Twitteru: @VassiliouEU
Příloha 1: Účastníci programu 2007–2013
V tabulce je uveden odhadovaný počet osob, které získaly evropské stipendium na studium, stáž, práci či dobrovolnickou činnost v zahraničí z programu celoživotního učení a programu „Mládež v akci“ v období 2007–2013. Tabulka obsahuje činnosti na podporu mobility, které budou pokračovat v programu Erasmus+.
Erasmus+ bude financovat studium, stáž, pracovní zkušenost či dobrovolnickou činnost v zahraničí více než 4 milionům osob, což je asi o 50 % více než ve stávajících programech.
Kontaktní  osoby:
Dennis Abbott  (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott
Dina Avraam  (+32 22959667)


Počet účastníků, 2007-2013*

ZeměCelkem
Rakousko67 000
Belgie73 000
Bulharsko41 000
Chorvatsko8 000
Kypr10 000
Česká republika93 000
Dánsko38 000
Estonsko24 000
Finsko68 000
Francie331 000
Německo382 000
Řecko50 000
Maďarsko64 000
Irsko30 000
Itálie220 000
Lotyšsko35 000
Litva51 000
Lucembursko8 000
Malta6 000
Nizozemsko114 000
Polsko220 000
Portugalsko63 000
Rumunsko80 000
Slovensko42 000
Slovinsko28 000
Španělsko346 000
Švédsko50 000
Spojené  království162 000
Celkem2 704 000

* Údaje pro každou zemi byly stanoveny podle ročních zpráv národních agentur a podle odhadovaných výměn v rámci stávajících programů, které dosud nebyly nahlášeny. Všechny údaje jsou zaokrouhleny na nejbližší celý tisíc. Údaje pro Chorvatsko byly vypočteny od roku 2011, kdy se tato země do programů zapojila.

1 Částka v běžných cenách se započtením předpokládané inflace v období 2014–2020. Jde o ekvivalent 13 miliard EUR ve stálých cenách roku 2011.

8 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
20. listopadu 2013 v 12:34  

Moc pěkné. Akorát mám pocit, že přece jenom většina dokonce i mladých lidí by nejraději našla práci v tuzemsku. Nebylo by lepší vrazit peníze do stáží, ale opravdu pořádných, v jejich rodné zemi?

Znám mnoho mladých lidí, kteří Erasmus absolvovali. Podle jejich vyjádření to sice bylo dobré ke zdokonalení cizího jazyka, ale většinou je to přišlo na slušné peníze, protože si mj. museli prodloužit VŠ studium o rok (v zahraničí můžete získat většinou je C kredity - systém vůbec není smysluplně dořešen), a při nalezení zaměstnání jim to nikterak nepomohlo.

alba.projektor řekl(a)...
20. listopadu 2013 v 14:02  

Z učitelů by měl každý aspoň jednou vytáhnout paty a na nějaký čas jít na zkušenou. Nejde jen o studium (a často vychvalované veselé chvilky s oblíbenými národními nápoji), ale i o to vidět, jak jinde funguje stát. V těch na západ je vážně co obdivovat - mnohem větší pořádek a fungující zákony, než u nás. A pak život v rodinách, někdy je co závidět, někdy ne tak docela, ale aspoň po návratu člověk může říci - všude dobře...
Je dobře, že mladí čím dál více vyjíždějí za poznáním nebo i za prací. Nejhorší je totiž sedět v hospodě a všemu rozumět nejlíp, ačkoli jsem v životě nebyl dál než na Mácháči.

Eva Adamová řekl(a)...
20. listopadu 2013 v 17:48  

Ano je pěkné vycestovat a vidět, jak to jinde funguje, jenže mám obavy, že se zvýšením zaměstnanosti to bohužel má pramálo společného. Mladí totiž ani tak nesedí v hospodě a nekibicují, jako spíš zoufale shánějí solidní práci, ať už mají VŠ nebo SŠ, ať na Erasmu byli nebo nebyli.

alba.projektor řekl(a)...
20. listopadu 2013 v 18:02  

Tak v tom se shodneme. Ono studium obecně je něco úplně jiného než praktická uplatnitelnost, tedy i takové věci jako zodpovědnost, šikovnost, pracovitost, nápaditost. A že to je v současnosti bída s pracovní příležitostí, je nabíledni.

Ve školství - absolventi učitelství SŠ dnes neseženou místa, tak berou zavděk základkami. Ten hořký pláč ze zklamaných očekávání (žáci lační po poznání, já jako šiřitel vzdělanosti) by měl slyšet budoucí ministr školství.

Na druhou stranu - už třetí týden marně sháním pokrývače na odloupnutou část střechy. Kominík přiběhl na pár minut, nestíhá. A máme si urychleně nechat spravit elektriku u kotle - nevíte o někom?

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. listopadu 2013 v 18:33  

nevíte o někom?

Staré dobré časy totalitní nouze o řemeslníky se pomalu začínají vracet. Řešení problémů svépomocí má totiž vysoký kultivační potenciál. Člověk musí leccos znát a lecčemu se načit. I mimo svoji vlastní profesi.
Možná časem skončí i o období všeobecné tuposti. České kutilství je vyhlášené široko daleko. Zejména pak na Cimrmanově Litoměřicku.

Slyšel jsem, že Erasmové pobyty se zhusta tráví především v místním pohostinství. Z hlediska cizelování profese je pak jedno, je-li to v daleké zemi, nebo na Mácháči. Tak snad tedy ten cizí jazyk.
Buhužel se ovšem nezřídka stává, že dovednostně rozvinutý a zaměstnatelnostně zvýšený student se po déletrvajícím stipendijním pobytu už nevrátí do původního studijního nasazení a se studiem na nějaký čas, někdy i napořád končí.

Eva Adamová řekl(a)...
20. listopadu 2013 v 23:05  

"Ve školství - absolventi učitelství SŠ dnes neseženou místa, tak berou zavděk základkami."

Myslíte? Ono totiž momentálně není k sehnání, snad s výjimkou Prahy, ani místo na základkách. A ani v té Praze na solidní základce místo neseženete.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. listopadu 2013 v 23:49  

Albo Projektorová, tady posíláte učitele kamsi na stáže a neopravíte si sama s manželem elektriku u kotle?

Nevím čím to je, já na stáže nejezdím, ale coby ciziny neznalý učitel si elektriku u kotle spravím i toho pokrývače seženu, když zatlačím, mám ho doma do večera...

Měla byste se porozhlédnout po svém okolí a nehledět tolik za hranice.

Sousedova tráva není vždycky zelenější. :-)

Eva Adamová řekl(a)...
21. listopadu 2013 v 10:43  

"Slyšel jsem, že Erasmové pobyty se zhusta tráví především v místním pohostinství."

Tak v tom případě se omlouvám. Ty 2 mil. Erasmovských pobytů v tom případě jakýsi nepatrný vliv na zvýšení zamětnanosti mít asi bude. V pohostinství.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.