bEDUin 37/2013: V 21. století vás neplatí za to, co víte, ale za to, co umíte

pondělí 18. listopadu 2013 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.

Co přinesl týden 11.11.–17.11.

Témata týdne: Učňů dost – pracovníků málo, přihlaste se na konferenci o vzdělávání dospělých, budoucnost plošných testů, příběhy aktivních osobností dostupné na webu, do škol se vrací branná výchova a vzdělávání bez školy.

Výrok týdne:
„Sledujeme dramatický nárůst poptávky po dovednostech. Řada strategií řešících stávající nerovnosti ztrácí efekt. Nerovnost příjmů se zvyšuje. Je cestou k řešení další zdanění? Vyšší daně pro některé a přerozdělení výnosů mezi ostatní? Zmiňované nerovnosti se odvíjejí od schopností lidí. Jsme přesvědčeni, že se jedná o dlouhodobý trend. Technologie nabývají na významu. Je zapotřebí čím dál více dovedností. Ve 21. století se neplatí za to, co víte, ale za to, co se svými znalostmi dokážete. To jsou dovednosti úplně jiného druhu.“ Náměstek ředitele pro vzdělávání OECD Andreas Schleicher v otitulkovaném krátkém videu, sestřiženém z jeho přednášky v rámci konference Nadace Depositum Bonum.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)
  • Učňů je dost, pracovníků málo. Proč? Výstižný a informativní článek o tom, proč mají firmy málo kvalifikovaných pracovníků, když třetina populačního ročníku chodí na učiliště, zveřejnila Tereza Holanová na Aktuálně. Konstatuje, že problém je hlavně v nízké motivaci těch, co do učebních oborů nastupují, a v jejich nízké kvalifikaci v závěru studia.
  • Dozvuky šátkové aféry. Po vlně názorů, které se stavěly ve sporu o nošení šátku na zdravotnické škole v Praze spíše na stranu studentek, se k věci vyjádřila i její ředitelka a její postoj podpořil i Lukáš Lhoťan ve sloupku na reflex.cz.
  • Přihlaste se na konferenci o dovednostech dospělých. Na konferenci Předpoklady úspěchu v práci a v životě, koná se v Praze ve středu 27. listopadu, upozorňujeme jednak odkazem na již zveřejněné materiály z výzkumu PIAAC, ale také zveřejněním videa s vystoupením Andrease Schleichera, náměstka ředitele OECD pro vzdělávání. Registrace ZDE.
  • Přeplněné třídy na ČT24. K debatě o přeplněných třídách najdete reportáž a souhrn na webu ČT24.
  • Novinky k maturitě. Souhrnné informace o tom, jak se přihlásit k maturitě nabízí Maturitní zpravodaj č. 22 a na stránkách novamaturita .cz najdete i letošní ilustrační test z matematiky.
  • Města vzdělávání jsou zatím tři. Článek na denik.cz komentuje snahu EDUin o vytváření místních koncepcí vzdělávání.
Inspirace z (a do) praxe
  • Přijďte na kulatý stůl o budoucnosti testování. Tento čtvrtek v Praze, nebo později na videu na eduin.cz.
  • Může dítě vyrůstat bez školy? Rozhovor o unschoolingu a další texty nabízí stránky svobodauceni.cz.
  • Učte se příběhy. Stojíte o pozitivní zprávy a občanské příběhy aktivních lidí? To všechno nabízí portál ucimesepribehy.cz, kde najdete 25 krátkých filmových portrétů a celkem stovku medailonů.
  • Podívejte se na film o indické škole. Web ČOSIV nabízí do 27. listopadu zdarma dokument Tvé místo vedle mě o sestře Cyril Money, která zakládá školy v Kalkatských slumech. Důležitost inkluze nejen v Česku komentuje Šimon Pánek v textu pro první číslo časopisu Zvoní!, který chce podporovat inkluzivní vzdělávání.
  • Jak okouzlit děti fyzikou. Představujeme další z oceněných projektů Eduíny 2013. Dnes Úžasné divadlo fyziky, které formou pouličního kejklířství učí děti i dospělé nad fyzikou žasnout i rozumět jí.
  • Srovnání montessori a waldorfské pedagogiky v záznamu diskusního večera, který uspořádal Institut duhovka.
  • Co se zlobivými dětmi. Prázdninová škola Lipnice nabízí zážitkové kurzy pro školáky prostřednictvím filmu Klíčení.
  • Nevíte si rady s brannou výchovou? Ministr obrany Vlastimil Picek vám doporučuje armádní web.
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
  • Debatní večer Jak na komunikaci (Praha)
  • Probíhají veřejné prezentace žákovských parlamentů (Trutnov, Žďár nad Sázavou)
  • 21. 11. VII. Konference sociologie sportu (Praha)

Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

3 komentářů:

Ondřej Šteffl řekl(a)...
19. listopadu 2013 v 0:47  

Film Tvé místo vedle mě o sestře Cyril Money

Úžasný!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
19. listopadu 2013 v 9:48  

Pokud nic nevíte, těžko můžete něco umět. Takže něco vědět je nezbytnou podmínkou pro "něco umět".

Pokud se nebavíme o "umění" kopat výkop a i tam by se něco, co má kopáč vědět, určitě našlo a když neví, tak ho najdou pod hromadou sesuté hlíny.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. listopadu 2013 v 10:09  

Jako ta děvčata, přeji jim vše dobré, která si uměla lehnout na vozovku, ale nevěděla, že je to životu nebezpečné. Zvláště pak zatáčce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.